Nabiał sprzyja zdrowiu metabolicznemu

Nabiał sprzyja zdrowiu metabolicznemu oraz zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych, takich jak otyłość czy cukrzyca typu 2 – przekonują kanadyjscy naukowcy.

Naukowcy z CHU de Québec Research Center i Laval University zbadali zależności między jedzeniem nabiału a specyficznymi metabolicznymi czynnikami ryzyka (m.in. poziomem glukozy w osoczu, markerami zapalnymi, ciśnieniem krwi czy profilem lipidowym) w zdrowej populacji.

Naukowcy zebrali grupę 133 osób (105 mężczyzn i 128 kobiet) z prawidłowym profilem metabolicznym. Analiza wykazała, że przeciętna osoba zjadała 2,5 ± 1,4 porcji nabiału dziennie, w tym 1,6 ± 1,3 porcji nabiału niskotłuszczowego (LF, od ang. low-fat) oraz 0,90 ± 0,70 porcji nabiału tłustego (HF, od ang. high-fat). Mimo to aż 45 proc. uczestników badania nie realizowało narodowych wytycznych mówiących o co najmniej dwóch porcjach nabiału dziennie.

Dane pokazały, że kwas trans-oleopalmitynowy (ang. trans-palmitoleic acid) z osocza może spełniać rolę biomarkera spożycia nabiału tłustego (HF). Kwas ten nie jest syntetyzowany przez organizm, ale występuje w mleku, serze, jogurcie czy maśle. Ogólne spożycie nabiału było odwrotnie związane zarówno z ciśnieniem rozkurczowym, jak i skurczowym, a także z poziomem białka C-reaktywnego oraz glukozy na czczo w osoczu.

-Aby upewnić się co do wpływu większego spożycia nabiału na metaboliczny stan zdrowej i chorej […] populacji, potrzebne są dodatkowe, dobrze zaprojektowane badania interwencyjne – podsumowuje dr Iwona Rudkowska z CHU de Québec Research Center.

(Źródło: kopalniawiedzy.pl)

4.6/5 - (185 votes)

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH