Owoce obniżają ryzyko zawału i udaru

Codzienne spożywanie owoców znacznie obniża ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu – przekonują brytyjscy naukowcy, którzy przeprowadzili badania z udziałem prawie pół miliona osób.

Uczeni z Oxford University przeanalizowali dietę prawie pół miliona osób. Interesowali się tym, jak często (raz dziennie, jeden do trzech dni w tygodniu, cztery do sześciu dni w tygodniu, raz w miesiącu, nigdy) wolontariusze jedzą owoce. Okazało się, że ci, którzy spożywali choćby jedną porcję owoców, ale codziennie, byli o 40 proc. mniej zagrożeni zawałem serca oraz udarem mózgu w porównaniu do osób, które unikały owoców.

Co więcej, osoby codziennie sięgające po owoce mogły pochwalić się prawidłowym ciśnieniem tętniczym krwi oraz mniejszym zagrożeniem schorzeniami układu krążenia.

To nie pierwsze tego typu badanie wykazujące profilaktyczne działanie owoców w codziennej diecie. Wiosną naukowcy z University College w Londynie odkryli, że jedzenie siedmiu porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci z różnych przyczyn zdrowotnych nawet o 42 proc.

(Źródło: zdrowie.dziennik.pl)

4.5/5 - (274 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH