Awokado zwiększa wchłanianie witaminy A

Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu).

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio sprawdzali, czy awokado może pomóc organizmowi lepiej wykorzystywać i wchłaniać witaminę A z pokarmów bogatych w karoten. Przeprowadzili dwa randomizowane badania naprzemienne (ang. randomized, two-way crossover feeding study) z udziałem 12 zdrowych kobiet i mężczyzn. W ramach pierwszego oceniano wpływ świeżego awokado na wchłanianie beta-karotenu z sosu pomidorowego oraz przekształcanie prowitaminy A w witaminę A. W drugim chodziło o to samo, ale sos pomidorowy zastąpiono surową marchwią.

W pierwszym eksperymencie dowiedziono, że w porównaniu do posiłku z samym sosem pomidorowym, dodatek jednego awokado (150 g) 2,4-krotnie zwiększał wchłanianie beta-karotenu oraz 4,6-krotnie nasilał przekształcanie prowitaminy A w aktywną witaminę.

W drugim eksperymencie zauważono, że w porównaniu do jedzenia samej surowej marchwi, dodatek jednego świeżego awokado zwiększał wchłanianie beta-karotenu 6,6-krotnie, a alfa-karotenu 4,8-krotnie. Przekształcanie karotenów w witaminę A wzrastało aż 12,6 razy.

-Jak widać na tym przykładzie, w łączeniu pewnych pokarmów w pary chodzi o coś więcej niż smak […] – podsumował dr Nikki A. Ford z Hass Avocado Board (HAB).

(Źródło: kopalniawiedzy.pl)

4.7/5 - (25 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH