Dieta wegetariańska nie jest odpowiednia dla młodych ludzi. Rezygnacja ze spożywania mięsa może u nich prowadzić do deficytu cholesterolu, który bierze udział w powstawaniu hormonów płciowych, np. kobiecego progesteronu.
Jak podkreśla dr Agata Wawrzyniak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, wegetarianizm powoduje także niedobory przeciwkrzywiczej witaminy D, niezbędnej w młodym wieku.
Wyeliminowanie mięsa z diety pozbawia organizm żelaza i witaminy B12, biorących udział w natlenianiu organizmu. Zdaniem dr Jadwigi Hamułki, należy dbać o różnorodność spożywanych posiłków. – Im bardziej urozmaicone będzie nasze pożywienie, tym większa pewność, że nie dojdzie do niedoborów i nadmiarów poszczególnych składników w naszym organizmie – mówi ekspertka.
-Podstawą pożywienia powinny być produkty zbożowe – kasza, płatki zbożowe, pieczywo. Codziennie powinniśmy spożywać też dużo warzyw i owoców – od 0,5 do kilograma. Powinny one występować praktycznie w każdym posiłku – dodaje badaczka.
-Ciągle niedocenianym produktem w naszym jadłospisie pozostaje mleko” – zauważa dr Wawrzyniak. -Tymczasem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest spożywanie przynajmniej 2 szklanek mleka dziennie – podkreśla.
Należy wystrzegać się cukrów i alkoholu, ponieważ nie zawierają one składników odżywczych niezbędnych dla naszych organizmów. W dużych ilościach nie powinniśmy spożywać tłuszczy, dotyczy to zwłaszcza ludzi starszych i z nadwagą.
(Źródło: student news.pl)