Ból stawów
Jak zbudowane są stawy, z molekularnego punktu widzenia? W jaki sposób zapewniona jest ich elastyczność i amortyzacja podczas ruchów?
Autor Na Zdrowie | Dietetyka, Medycyna sportowa |
Jak zbudowane są stawy, z molekularnego punktu widzenia? W jaki sposób zapewniona jest ich elastyczność i amortyzacja podczas ruchów?
Autor Na Zdrowie | SP: dietetyka | Dietetyka |
O tym jakie znaczenie ma magnez dla procesów zachodzących w ludzkim organizmie rozmawiamy z dr n. farm. Joanną Chłopicką z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.
Skąd pani zainteresowanie magnezem?
Autor Na Zdrowie | SP: dietetyka | Dietetyka |
Czy można schudnąć dzięki gotowym niskokalorycznym posiłkom? Co zawierają koktajle i zupy? Jak stosować tego typu środki na odchudzanie? Przedstawiamy wybrane preparaty.
VLCD (VERY LOW CALORIE DIET)
ALLÉVO
Allévo Zupa brokułowa z bazylią i kaszą kuskus, ziemniaczano-porowa lub grzybowa – proszek, 5 saszetek.
Allévo Koktajl o smaku bananowo-malinowym, truskawkowo-jagodowym lub czekoladowym – proszek, 5 saszetek.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Szafran był znany w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie nie tylko jako przyprawa, ale też jako barwnik i lek.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka, Neurologia |
Coraz częściej problemy z pamięcią mają osoby aktywne zawodowo, po 40.-45. roku życia. Przyczynia się do tego stres, nadmiar obowiązków, nieregularne posiłki, a także mała aktywność fizyczna. Tymczasem o mózg trzeba dbać.
Lekarze szacują, że łagodne zaburzenia poznawcze dotykają kilku procent osób w wieku 48-59 lat, ale już kilkunastu procent powyżej 60. roku życia.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Co się znajduje się w preparatach wspomagających odchudzanie i jak one działają? Przedstawiamy zestawienie najpopularniejszych preparatów, których celem jest wspomaganie odchudzania.
Jednofazowe
**Colon slim (granulat, 300 g)**
Skład: błonnik korzenia konjac, prebiotyki, babka płesznik, guma guar, węglan wapnia, tlenek magnezu
Działanie: Składniki zapewniają uczucie sytości, co pomaga ograniczyć ilość spożywanych pokarmów.
Autor Na Zdrowie | SP: dietetyka | Dietetyka |
Sposobów na początek dnia jest mnóstwo. Wiele ludzi zaczyna dzień od kawy lub od niezdrowego zestawu kawa i papieros. Czarny napój zamień na wodę z cytryną, a czarny dym puść z dymem. Witamina C da Ci kopa na początek dnia. Woda z cytryną pobudzi trawienie i dobrze nawodni twój organizm. Po całej nocy żołądek jest pusty, a organizm lekko odwodniony.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Bez soli jak bez chleba – mówi stare porzekadło. Jednak niewiele osób wie, że sól może zapobiegać utracie wody z organizmu. Sól morska jodowana drobnoziarnista, o obniżonej zawartości sodu oraz sól himalajska zawierają wiele pierwiastków mineralnych, dzięki czemu maja właściwości nawadniające.
Sól ma wpływ na organizm człowieka
Autor Na Zdrowie | Alergologia, Dietetyka |
W Europie liczba osób z alergią pokarmową sięga już 58 milionów. Co roku liczba osób umierających na skutek powikłań alergii pokarmowych wzrasta. Eksperci ostrzegają, że alergikiem może stać się każdy z nas, praktycznie z dnia na dzień.
Spożycie niektórych produktów, nawet w śladowych ilościach może prowadzić do anafilaksji – ciężkiej zagrażającej życiu reakcji o bardzo gwałtownym przebiegu. Nie ma wątpliwości, że wielu tragedii można by uniknąć, gdyby alergicy były lepiej wyedukowani co do przyczyn reakcji, metod zapobiegania oraz postępowania w razie objawów anafilaksji.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka, Neurologia |
Miewasz problemy z pamięcią i koncentracją? A może nie możesz skupić się na wykonywanym zadaniu. To oznacza, że czas odżywić mózg i odpocząć.
Masa mózgu wynosi około 2% masy całego ciała, a jednocześnie zużywa aż 20% kalorii dostarczanych w pożywieniu. Dlatego nasze samopoczucie i zdolności intelektualne w dużym stopniu zależą od tego, co jemy i pijemy.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka, Onkologia |
Ryzyko zachorowania na nowotwory można zmniejszyć. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia aż 1/3 nowotworów można zapobiec. Sposobem na to jest prewencja pierwotna, czyli zmiana sposobu życia na zdrowszy i aktywniejszy, zanim jeszcze pojawią się jakiekolwiek symptomy choroby.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Rzadko podkreśla się fakt, że sposób odżywiania nastolatków łączy się bezpośrednio z tempem procesu dojrzewania. Dzieci, a zwłaszcza dziewczynki, które mają nadprogramowe kilogramy mogą wcześniej dojrzewać. Niedowaga natomiast może znacznie opóźniać ten proces. O wpływie diety na proces dojrzewania opowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na ten temat mówią specjaliści w zakresie żywności i żywienia?
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
W ostatnich latach badania nad witaminą D pokazały jak niezwykle istotną rolę odgrywa ona w naszym organizmie – od utrzymania zdrowych kości i mięśni, przez prawidłowy rozwój komórek, aż po prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Nazywana jest witaminą życia, ponieważ wpływa na wiele procesów życiowych.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Witaminy to substancje organiczne, które są potrzebne organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Nie stanowią one jednorodnej grupy i mają odmienny skład chemiczny. W ustroju pełnią funkcję regulacyjną, są niezbędne do utrzymania prawidłowych procesów metabolicznych zachodzących w komórkach, pełnią rolę katalizatorów procesów biochemicznych.
Autor Na Zdrowie | dieta, hipomagnezemia, magnez, niedobór magnezu, niedobór potasu, potas, suplementacja | Dietetyka |
Potas i magnez to makroelementy biorące udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Ich niedobór może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego należy dbać o utrzymanie prawidłowego stężenia tych pierwiastków.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Wydaje się, że o migdałach wiemy bardzo dużo. Są to orzechy o cennych właściwościach odżywczych, doskonale komponują się ze słodkimi wypiekami i trudno bez nich wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia czy też Wielkanocy. Zajadamy się nimi na przekąskę, migdałowymi płatkami dekorujemy nasze wypieki, a cenny olejek z tych orzechów wzbogaca nasze kosmetyki.
Jak rosną i skąd pochodzą migdały?
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Do niedawna obniżony poziom witaminy D wiązano głównie z ryzykiem krzywicy u dzieci i osteoporozy u seniorów. Brak witaminy D postrzega się jako ważny dodatkowy czynnik ryzyka chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby nowotworowe, choroba sercowo-naczyniowa, nadciśnienie tętnicze, schorzenia autoimmunologiczne (alergie, astma oskrzelowa, RZS, łuszczyca), choroby i zaburzenia metaboliczne, (np. cukrzyca typu 2, również typu 1), choroby infekcyjne wynikające z obniżonej odporności oraz wiele zaburzeń neurodegeneracyjnych (np.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka, Onkologia |
Osoby z chorobą nowotworową bardzo często tracą na wadze. Brak łaknienia to następstwo zmian zachodzących w chorym organizmie. Należy szybko zareagować ponieważ spadek wagi niejednokrotnie nie pozwala na prawidłowe leczenie (przeprowadzenie operacji
czy zastosowanie chemio- czy radioterapii), jak również sprawia, że pacjenci częściej narażeni są na infekcje i powikłania pooperacyjne.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Kiedyś nasze babcie całe lato robiły przetwory, by zimą móc cieszyć się smakiem warzyw i owoców. Dziś wszystko jest dostępne na wyciągnięcie ręki, co nie znaczy, że warto porzucić robienie przetworów. Do słoików pakuj przede wszystkim te warzywa i owoce, które mają lecznicze właściwości i są dobre dla twojej skóry.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Według danych statystycznych Banków Żywności, co roku, na świecie wyrzuca się ok. 1.3 mld ton jedzenia. Jedynie w Europie marnujemy 100 mln ton żywności rocznie, co stanowi 16% zakupionych produktów spożywczych. Aż 35% Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie. Wstyd.
Oto kilka porad dla nas wszystkich:
1.Zanim kupisz – sprawdź i pomyśl czego dokładnie potrzebujesz?
Przed wyjściem na zakupy, zaplanuj menu na nadchodzące dni. Wykorzystaj w nim składniki, które już są w domu. Nie dubluj poszczególnych składników.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Starzejące się komórki są zmorą wielu z nas, gdyż przyczyniają się do pogorszenia funkcjonowania całego organizmu. Tego procesu nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Leczniczy wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
Zatrzyma czas i Twoją młodość
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Chlorella jest określana jest jako multiwitamina natury. To mikroskopijnej wielkości glon, występujący w słodkich wodach. Chlorella ma szerokie spektrum korzyści w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami. Alga ta jest zaliczana do elitarnego grona super-food, czyli żywności, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu składniki.
Autor Na Zdrowie | Dietetyka |
Polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w całej Europie. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie wynika, że już 22,3 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub jest otyłych.
-W latach 70. poprzedniego wieku nadmierną masę ciała miało w Polsce mniej niż 10 proc. uczniów, podczas gdy obecnie już co piąte dziecko w wieku szkolnym boryka się z nadwagą lub otyłością – podkreśla dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻiŻ) prof. Mirosław Jarosz.