Starzejące się komórki są zmorą wielu z nas, gdyż przyczyniają się do pogorszenia funkcjonowania całego organizmu. Tego procesu nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Leczniczy wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
Zatrzyma czas i Twoją młodość
W naszej diecie powinny się znaleźć przede wszystkim produkty bogate w przeciwutleniacze, które chronią błonę komórek przed wolnymi rodnikami. Spośród wszystkich kasz najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w gryczanej. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości cynku, kasza wspomaga produkcję kolagenu – białka odpowiadającego za elastyczność naskórka. Jest również jednym z najlepszych naturalnych źródeł rutyny – związku, który uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Wprowadzając ten rodzaj kaszy do diety możemy zapobiegać powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze (tzw. pajączków), a także obrzęków.
Kasza Kobiet, Mężczyz i Dzieci
Kobiety w okresie menopauzy powinny spożywać jaglaną, która zawiera lignany – związki wyrównujące gospodarkę hormonalną. Duża ilość przeciwutleniaczy, znajdujących się w kaszy gryczanej, spowalnia procesy starzenia – nie tylko te zachodzące w skórze, powodujące zmarszczki, ale również całego układu krwionośnego czy nerwowego. Zmniejsza to ryzyko wielu chorób związanych z wiekiem.
Mężczyźni prowadzący intensywne życie seksualne, cierpiący na bezpłodność, brak popędu seksualnego lub łysienie powinni wzbogacić swoją dietę o kaszę gryczaną. Dzięki dużej ilości cynku kasza ta zapewnia prawidłową czynność prostaty i narządów rozrodczych, a także reguluje produkcję testosteronu i plemników. Dodatkowo, za sprawą tego pierwiastka zapobiega łysieniu, utrzymując zarówno włosy, jak i naskórek w nienagannym stanie.
Dla dzieci świetna będzie kasza manna. Ponieważ jest lekkostrawna, jest jednym z pierwszych źródeł glutenu dla jeszcze młodego układu pokarmowego. Można wprowadzićć ją do jadłospisu między 5 a 6 miesiącem życia. Dzięki krzemowi zawartemu m.in. w kaszy jaglanej, u dzieci prawidłowo rozwija się układ kostny oraz zwiększa odporność. Za sprawą dużych ilości żelaza, ilość czerwonych krwinek utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Lecytyna warunkuje prawidłowy rozwój mózgu – wszystkie te składniki znajdziemy w kaszy jaglanej, która jest dodatkowo lekkostrawna i nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Pamiętaj! Każda Matka musi pamiętać o regularnym sprawdzeniu cholesterolu u dzieci. Blaszka miążdżycowa kształtuje się w 2 roku życia.