Ukryta siła czekolady

Kobiety w średnim wieku i starsze, spożywające niewielkie ilości wysokiej jakości czekolady przynajmniej raz w tygodniu, są mniej narażone na wystąpienie niewydolności ze strony układu krążenia – donoszą naukowcy.

Badanie, prowadzone przez dziewięć lat w Szkole Medycznej na Uniwersytecie Harvard, w które zaangażowano 31 823 kobiet w wieku od 48 do 82 lat, miało wykazać zależność pomiędzy spożyciem czekolady a zmniejszeniem ryzyka uszkodzenia serca. Czekolada, która była przedmiotem badań, miała większą zawartość kakao w porównaniu do przeciętnych czekolad.

Uczeni donoszą, że u kobiet spożywających jedną lub dwie kostki takiej czekolady w ciągu tygodnia, ryzyko uszkodzenia serca spadło o 32 proc., a o 26 proc. – u kobiet spożywających 1-3 kostki czekolady miesięcznie. U kobiet spożywających jedną lub więcej kostek czekolady dziennie, nie zaobserwowano działania leczniczego.
Naukowcy twierdzą, że ostatni wariant nie wykazał żadnego spadku ryzyka uszkodzenia serca, ze względu na ilość spożytych kalorii, które powinny być raczej dostarczone w postaci innych, bardziej pożywnych produktów.

Według autorów badania, czekolada ma pozytywny wpływ na mięsień serca z powodu dużej zawartości flawonoidów, znanych z funkcji obniżania ciśnienia krwi, którego wysoka wartość często jest powodem uszkodzenia serca. Uczeni podkreślają, że minimalna zawartość kakao w czekoladzie o pozytywnym działaniu, to 15 proc. objętości czekolady.
(www.reuters.com)

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH