Po zdrowie do Krynicy Zdroju

Po zdrowie do Krynicy Zdroju


Jej tradycje przyrodolecznicze, prawie podalpejski klimat, malowniczy beskidzki krajobraz oraz bogactwo wód mineralnych już od ponad 200 lat sprzyjają naturalnej odnowie biologicznej zmęczonych i osłabionych organizmów.

O bogatej historii Krynicy można by wiele opowiadać. Zaczątkiem uzdrowiska był zbudowany w 1794 roku „Mały Domek”, który od 1804 roku pomieścił pierwsze zakłady kąpielowe. Trzy lata później Krynica została nazwana urzędowo zdrojem kąpielowym i zaczął tu wkrótce ordynować pierwszy stały lekarz.

Wielką erę Krynicy-Zdroju jako uzdrowiska rozpoczęła w 1856 roku działalność Józefa Dietla, profesora Uniwersytetu Jagiellońskiego, uznawanego za ojca polskiej balneologii. Już od 1858 roku stosowano tu kąpiele borowinowe, a kontynuatorzy dzieła prof. Dietla przyczynili się do rozwoju technicznego uzdrowiska. W dobie największego rozkwitu uzdrowisko gościło przedstawicieli wszystkich stanów i zawodów, luminarzy polskiej nauki, literatury i sztuki. W okresie międzywojennym bywali w Krynicy marszałek Józef Piłsudski, Ludwik Solski, Helena Modrzejewska. Odpoczywała tu także zaproszona przez Jana Kiepurę księżniczka Juliana, późniejsza holenderska królowa. Tak znakomitych gości Krynica zawdzięczała doskonałej infrastrukturze leczniczej, hotelowej, sportowej i rekreacyjnej.

Do dziś, za przykładem naszych babek, chętnie jeździmy do Krynicy, by podreperować szwankujące zdrowie i nadszarpnięte nerwy.

Dobrodziejstwa klimatu
Krynica-Zdrój, zwana perłą polskich uzdrowisk, leży w malowniczej dolinie Kryniczanki i jej dopływu Palenicy, u podnóża Góry Parkowej, na wysokości 560-720 metrów n.p.m. Duże zróżnicowanie warunków bioklimatycznych na terenie uzdrowiska sprawia, że znajdą tu pomoc osoby z najróżniejszymi dolegliwościami.

I tak, niska zawartość tlenu w powietrzu, co wprawdzie wymaga aklimatyzacji, wzmacnia odporność poprzez pobudzanie szpiku kostnego do produkcji czerwonych krwinek, wzmożenie wentylacji płuc czy wspomaganie mechanizmów obronnych organizmu.

Dodatkowym atutem Krynicy jest czystość powietrza bogatego w ozon oraz olejki eteryczne o działaniu bakteriobójczym i uodporniającym. Obecność tych ostatnich to zasługa lasów iglastych, które porastają cały Beskid Sądecki.

Bogactwo wód
Największym bogactwem krynickiej ziemi są wody mineralne. Ich prozdrowotne właściwości zostały udowodnione długoletnią obserwacją, a w miarę postępu nauk medycznych wielostronnymi badaniami fizykochemicznymi i klinicznymi. W mieście znajdują się liczne sanatoria i szpitale uzdrowiskowe, a także odwierty, pijalnie i rozlewnie wód mineralnych oraz leczniczych. Z dwudziestu trzech ujęć siedem (Zdrój Główny, Słotwinka, Jan, Józef, Mieczysław, Tadeusz, Zuber) jest wykorzystywanych do kuracji pitnej (krenoterapii) lub do produkcji wody butelkowanej. Pozostałe ujęcia dostarczają wody mineralne do leczenia wziewnego (inhalacje) oraz zabiegów w postaci kąpieli mineralnych kwasowęglowych.

Najbardziej znaną wodą jest Kryniczanka, która pojawiała się już na stołach monarchii austro-węgierskiej, na przedwojennych rautach i balach. W dzisiejszej wolnorynkowej konkurencji broni się przede wszystkim swoją jakością.

Wskazania i przeciwwskazania
Dzięki wodom mineralnym oraz wyjątkowym zaletom klimatu i krajobrazu, w Krynicy-Zdroju leczy się m.in. choroby układu trawienia, układu moczowego, nerwowego, krwiotwórczego, a także dolegliwości kobiece oraz schorzenia narządu ruchu.

Nie zaleca się natomiast pobytu w uzdrowisku chorym po zawale mięśnia sercowego, z nadciśnieniem tętniczym III i IV stopnia, z chorobą niedokrwienną serca, a także z nowotworami złośliwymi.

A więc, kto może, niech przyjeżdża do wód!


Właściwości krynickich wód

  • Kryniczanka – zawarte w niej składniki (w ilości około 2900 mg/l) plasują ją na jednym z czołowych miejsc wśród krajowych wód mineralnych. Woda ta zawiera minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: sód, potas, wapń, magnez, fluor, lit. Kryniczanka m.in. reguluje czynności układu nerwowo-mięśniowego, działa antystresowo oraz przeciwalergicznie. Zapobiega zawałom serca oraz miażdżycy naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu we krwi. Ta bardzo smaczna woda zalecana jest w celach zdrowotnych i profilaktycznych do codziennej konsumpcji.
  • Słotwinka – skuteczna w leczeniu przewlekłych chorób przewodu pokarmowego, chorób z niedoboru magnezu, m.in. nerwic, stanów stresowych, chorób neurologicznych. Działa przeciwalergicznie, pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu. Jest zalecana w celach profilaktyczno‑zdrowotnych do codziennej konsumpcji.
  • Zuber – niezastąpiony w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jego żółciotwórcze i żółciopędne działanie jest wykorzystywane w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych. Ponadto Zuber ma zastosowanie w leczeniu cukrzycy (obniża poziom glukozy we krwi) oraz łagodzi przykre objawy nadużycia alkoholu. Wodę stosuje się według zaleceń lekarza.
  • Jan – bardzo moczopędna woda, idealna w leczeniu kamicy nerkowej, innych schorzeń nerek i dróg moczowych, a także w miażdżycy (obniża poziom cholesterolu we krwi) i cukrzycy. Stosowana według zaleceń lekarza.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH