Orzechy “walczą” z niezdrowym tłuszczem

Jedzenie orzechów włoskich po posiłku może zmniejszyć szkody jakie tłuste jedzenie wywiera na tętnice – informuje BBC.

Podejrzewa się, że orzechy są bogate w składniki, które redukują twardnienie tętnic i utrzymują ich giętkość. Badania zaprezentowane w Journal of the American College of Cardiology wskazują, że orzechy są nawet lepsze dla zdrowia niż oliwa z oliwek. Zespół badaczy z Hispital Clinico w Barcelonie zaleca jedzenie około 28 gramów orzechów dziennie.

Badacze zrekrutowali 24 dorosłe osoby. Połowa miała normalny poziom cholesterolu, a połowa umiarkowanie wysoki. Przez tydzień badanych “karmiono” tłustym salami i posiłkami z serem, przy czym jedni dostawali także 5 łyżeczek oliwy z oliwek, a inni 8 orzechów. Zauważono, że zarówno oliwa z oliwek, jak i orzechy pomogły zredukować niekorzystny wpływ tłuszczów na tętnice, przeciwdziałając ich zwężaniu. Orzechy dodatkowo wpływały na zachowanie
elastyczności tętnic, co pomaga w swobodnym przepływie krwi.

Przewodniczący badaczom Dr Emilio Ros zastrzega jednak, że mylą się ci, którzy myślą, iż teraz będzie można bezkarnie zajadać się tłustym jedzeniem, zagryzając?je orzechami.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH