Ekologiczna żywność na polskich stołach

Co to jest rolnictwo ekonomiczne? Czym różnią się produkty wyhodowane ekologicznie od zdrowej żywności? Jak uprawiać ekologicznie? Miedzy innymi odpowiedzi na te pytania ma dostarczyć ogólnopolska kampania informacyjna
dotycząca rolnictwa ekologicznego i jego produktów.

Na początek kampanii organizatorzy sprawdzą co Polacy wiedza na temat żywności i rolnictwa ekologicznego. Badanie ma pokazać m.in. czy znamy takie pojęcia jak “rolnictwo ekologiczne” czy “żywność ekologiczna” oraz znajomość logo “rolnictwo ekologiczne”. Dzięki badaniu określone zostaną także zainteresowania, motywacje oraz zwyczaje żywieniowe Polaków.

Jednym z kluczowych elementów programu będzie przekazywanie rzetelnych
i jasnych informacji dotyczących rolnictwa ekologicznego wszystkim zainteresowanym. Opracowane zostaną specjalistyczne publikacje – broszury dla konsumentów zawierające informacje na temat produktów ekologicznych oraz porady i przepisy kulinarne z ich wykorzystaniem, broszury dla przetwórców oraz organizacji zrzeszających producentów i przetwórców żywności z informacjami na temat rolnictwa ekologicznego, możliwości przekształcenia własnej produkcji na ekologiczną, etykietowania produktów chronionym oznaczeniem Wspólnoty, broszury dla hurtowników dot. systemów kontroli i certyfikacji, a także poradniki dla rolników.

Przez cały czas trwania kampanii dostępny będzie w Internecie serwis dla konsumentów i producentów www.rolnictwoekologiczne.org.pl

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH