Brak apetytu...

Brak apetytu…


Proces starzenia się organizmu prowadzi do zmian w funkcjonowaniu jego różnych narządów. Zmiany te m.in. upośledzają procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

Konsekwencją tego może być nie tylko utrata masy ciała, lecz także niedobory witamin i składników mineralnych. Proces starzenia łączy się z częstszym występowaniem chorób przewlekłych, które dodatkowo powodują zmniejszenie apetytu bądź wymagają zwiększenia w diecie ilości składników mineralnych i witamin.

O złym stanie odżywienia możemy mówić, gdy wskaźnik masy ciała, tzw. BMI, ma wartość poniżej 18,5. Wskaźnik ten możemy obliczyć dzieląc rzeczywistą masę ciała (kg) przez wzrost (m) podniesiony do kwadratu. Zwiększone ryzyko niedożywienia wykazują także osoby, u których masa ciała znacznie zmniejszyła się w ciągu ostatniego kwartału.

Właściwy stan odżywienia wpływa na przeżywalność pacjenta, zmniejsza ryzyko zgonu, skraca czas pobytu w szpitalu i polepsza wyniki leczenia. Pogarszający się stan odżywienia prowadzi m.in. do obniżenia odporności organizmu, zwiększenia częstości zakażeń, długiego gojenia się ran pooperacyjnych, niedokrwistości i dalszej utraty masy mięśniowej.

Zalecenia żywieniowe
Sposób żywienia jest czynnikiem sprzyjającym lub zapobiegającym wielu chorobom metabolicznym i nowotworowym nasilającym się wraz ze starzeniem organizmu. Zalecenia racjonalnego odżywiania mówią o regularnym spożywaniu przynajmniej 4-5 posiłków w ciągu dnia.

Dieta powinna zawierać m.in. produkty zbożowe, mleczne, chude mięso, ryby, drób oraz owoce i warzywa. Te ostatnie powinny być częścią każdego posiłku. Należy ograniczać spożywanie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczów pochodzenia roślinnego. Niezwykle istotne jest picie średnio 2 l płynów w ciągu doby.

Preparaty odżywcze
Osoby, które z różnych przyczyn nie odżywiają się prawidłowo, mogą stosować suplementy diety w postaci gotowych preparatów odżywczych. W aptekach dostępne są tzw. diety kompletne, zawierające odpowiednią ilość białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. W objętości 200 ml znajduje się aż 300 kcal.

Dostępne są w postaci napoju mlecznego lub jogurtowego o różnych wersjach smakowych. Opakowane są w kartoniki i nie wymagają dalszej obróbki kuchennej. Najczęściej stosowane są jako uzupełnienie zwykłej diety. W sprzedaży są również gotowe do spożycia, niezawierające tłuszczu napoje owocowe. Znajdują one zastosowanie w diecie pacjentów z przewlekłym zapaleniem pęcherzyka żółciowego, z kamicą żółciową, z przewlekłym zapaleniem trzustki.

Źle odżywieni chorzy na cukrzycę mogą skorzystać z preparatów zawierających substancje słodzące. W 200 ml takiego preparatu znajduje się 1,8 wymiennika węglowodanowego i 200 kcal.

Skonsultuj się z lekarzem
Przed podjęciem decyzji o suplementowaniu diety powinniśmy skonsultować się z lekarzem i/lub dietetykiem. Lekarz powinien ocenić stan odżywienia i przyczyny nadmiernej utraty masy ciała oraz zalecić odpowiednie postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne. Dietetyk zaś powinien ustalić zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz stopień pokrycia zapotrzebowania dotychczasową dietą.


konsultacja: prof. dr hab. med. Bruno Szczygieł

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH