Śniadania z różnych stron świata

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi zapewnić nam porządną dawkę pełnowartościowej energii, abyśmy mogli stawić czoła codziennym wyzwaniom.

O tym, jak wielką wagę przykładamy do jedzenia śniadania, mówią zdjęcia publikowane w mediach społecznościowych. Wśród popularnych hasztagów, którymi posługujemy się przy oznaczaniu zdjęć naszych śniadań, królują #breakfast (użyty ponad 80 mln razy) oraz #śniadanie, który przez polskich użytkowników wykorzystany został ponad 600 tys. razy.

Jakie śniadania pokazujemy na zdjęciach?

Najczęściej śniadania, które jemy w ciągu tygodnia, zaraz przed wyjściem do pracy. Królują owsianki z bakaliami, energetyczne proteinowe koktajle, sałatki. Pojawiają się również zdjęcia śniadań typowo słodkich, w postaci naleśników, pancake’ów lub słodkich bułek.

Śniadanie ma zapewnić nam poza niezbędnymi właściwościami odżywczymi również doskonałe samopoczucie.

Proponujemy 3 śniadania z różnych stron świata: brazylijską tapiokę z gruszkami i suszonymi morelami, amerykańskie tosty z suszoną żurawiną i kalifornijskie pancakes z migdałami.

Brazylijska tapioka z gruszkami i suszonymi morelami

• 2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta

• 1 łyżeczka aromatu wanilinowego Delecta

• 70 g tapioki

• 2 duże gruszki

• 350 ml mleka (może być roślinne)

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki płynnego miodu

• 100 g Moreli Całe Owoce Bakalland

• 1 szklanka soku z pomarańczy

• 2 szklanki wody

• szczypta cynamonu

Tapiokę moczymy przez noc w 1,5 szklanki wody. Morele moczymy przez ten sam czas w soku pomarańczowym. Następnego dnia odsączoną tapiokę przekładamy do rondelka, dolewamy mleko, dodajemy aromat wanilinowy i 1,5 łyżki masła. Całość gotujemy. Następnie dodajemy miód i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Morele kroimy w paski i umieszczamy razem z gruszkami w drugi rondlu. Całość zalewamy 1 szklanką wody oraz 1 szklanką soku pomarańczowego, w którym moczyły się owoce. Dodajemy cynamon i wszystko gotujemy przez ok. 10 minut, aż gruszki będą miękkie. Tapiokę przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy owoce i dodajemy masło. Przed podaniem delikatnie posypujemy cukrem cynamonowym.

Amerykańskie tosty z żurawiną

  • 4 kromki tostowego pieczywa (np. razowego)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 limonka
  • 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • 100 g Pestek dyni Bakalland
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz

Tosty podsmażamy z odrobiną oliwy na patelni (lub podpiekamy w tosterze). Następnie do miseczki przekładamy obrane awokado i rozdrabniamy je za pomocą widelca. Dodajemy żurawinę i pestki dyni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę musztardy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciepłe tosty.

Kalifornijskie pancakes z migdałami

• 1 i ¼ szklanki mąki

• 1 jajko

• 1 i ¼ szklanki maślanki

• ¼ szklanki cukru pudru

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• ¼ szklanki oliwy

• Szczypta soli

• Syrop z agawy lub syrop klonowy

• 100 g Migdałów Bakalland

Za pomocą blendera miksujemy dokładnie wszystkie składniki (poza syropem i migdałami). Następnie rozgrzewamy patelnie i na średnim ogniu smażymy pancakes. Każdą ze stron do odpowiedniego zarumienienia się. Gotowe polewamy ulubionym syropem i przekładamy migdałami.


informacja prasowa: 38PR & Content Communication

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH