Przepis na zdrowe serce

Stres, siedzący tryb życia, niewłaściwa dieta, a także zmiany w organizmie następujące wraz z jego starzeniem się, nadwyrężają kondycję serca. Eksperci Laboratoriów Medycznych Synevo podpowiadają jak żyć, by mieć zdrowe serce.

Serce jest najważniejszym po mózgu organem naszego organizmu. Zawsze, niezależnie od wieku, stylu życia czy predyspozycji genetycznych, warto dbać o jego zdrowie. Niestety, tak typowe dla naszych czasów, szybkie tempo życia, w dużym napięciu i nieodłącznym stresie, częsty brak czasu na odpoczynek, może osłabić jego kondycję. Pamiętajmy, że nigdy nie jest za późno, aby zacząć troszczyć się o zdrowie serca.

Jeśli w Twojej rodzinie występowały problemy związane z miażdżycą, choroba niedokrwienna serca lub przebyłeś incydenty związane z układem sercowo-naczyniowym, musisz szczególnie dbać o serce.

Długie życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu

Nie wystarczą tzw. „dobre geny”. Na długowieczność trzeba sobie zapracować. Sprzyjają jej dbałość o zdrowie, w tym profilaktyka zdrowotna, racjonalna dieta i aktywność fizyczna, unikanie szkodliwych nałogów, czyli rozsądny tryb życia. Równie ważne jest zadowolenie z życia i optymizm.

Aktywność fizyczna

Dzięki regularnym ćwiczeniom można znacznie poprawić wydolność serca i ogólną kondycję organizmu. Najlepsze dla sercowców ćwiczenia powinny być regularne. Minimum 3 razy w tygodniu, każdorazowo po przynajmniej 30 minut. Ćwiczenia nie powinny być również zbyt intensywne. Pamiętajmy, że maksymalne tętno powinno wynosić do 120.

Zalecane dyscypliny to np. nordic walking (marsz z kijkami), spokojne pływanie i taniec, jazda na rowerze w umiarkowanym tempie.

dr n. med. Iwona Kozak-Michałowska, Dyrektor ds. Nauki i Rozwoju Synevo:

Nie zapominajmy o badaniach kontrolnych. Chorzy na serce, w tym osoby po zawale, ludzie otyli i wszyscy po 50. roku życia powinni kontrolować zdrowie swojego serca. Czasem dopiero podczas kontroli okazuje się, że może być jakiś problem.

W kalendarzu każdego z nas – zarówno sercowca, jak i osoby zdrowej – powinny się znaleźć:

  • badanie EKG (zwykłe i wysiłkowe) – po 50. roku życia warto je robić co roku, wcześniej co 3–5 lat (o ile lekarz nie zaleci częściej);
  • pomiar ciśnienia krwi – podczas każdej wizyty u lekarza, ale nie rzadziej niż co pół roku;
  • lipidogram – czyli oznaczenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL (dobrego) i LDL (złego) oraz trójglicerydów. Nadmiar cholesterolu LDL (ponad 130mg/dl) oraz trójglicerydów (ponad 150 mg/dl) i niedobór HDL-Ch (poniżej 40 mg/dl) przyczynia się do kłopotów z układem krążenia, a groźnym powikłaniem może być zawał mięśnia sercowego lub udar mózgu;
  • poziom glukozy we krwi (przy prawidłowych wynikach raz na 2 lata) – podwyższony poziom glukozy może być objawem cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego, które zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (CVD). Prawidłowy poziom glukozy we krwi wynosi 60–99 mg/dl.

Dieta dla serca

Choroby serca są w dużej mierze skutkiem niewłaściwej diety, obfitującej w czerwone mięso, cukier i tłuszcze zwierzęce. Zmieniając sposób odżywiania, zmniejszamy ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca. Dobra dieta reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko cukrzycy, obniża poziom cholesterolu, pomaga pozbyć się nadwagi, która także szkodzi sercu. Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale też w jakiej ilości. W dziennym menu powinny się znaleźć produkty zbożowe, warzywa i owoce, chudy nabiał i chude mięso oraz tłuszcze roślinne.

Pakiet “zdrowe serce”

W Laboratoriach Medycznych Synevo opracowano specjalny pakiet „zdrowe serce”, który obejmuje następujące badania:

  • HOMOCYSTEINA – jej podwyższone stężenie łączy się bezpośrednio z możliwością uszkodzenia ściany naczyń, a więc również wystąpienia stanów zatorowo-zakrzepowych,
    a także CVD. Stężenie homocysteiny jest uzależnione od poziomu witamin B12 i kwasu foliowego.
  • CRP – które należy do białek ostrej fazy, wzrost jego stężenia obserwuje się m.in. przy zawale mięśnia sercowego.
  • APOLIPOPROTEINY A i B – białka odpowiedzialne za transport i metabolizm lipidów. Są to główne białka lipoprotein, odpowiednio HDL i LDL Niedobory Apo-AI oraz podwyższone stężenie Apo-B są dodatkowym wskaźnikiem zaburzeń lipidowych i mają zastosowanie w diagnostyce i ocenie ryzyka powikłań miażdżycowych.
  • PROFIL LIPIDOWY – badanie stężenia cholesterolu całkowitego, LDL-cholesterolu, HDL-cholesterolu, triglicerydów.

Dobry i zły cholesterol

Pamiętajmy, że LDL-cholesterol często nazywany jest „złym cholesterolem”. Jeśli poziom LDL jest podwyższony, to cholesterol dostaje się do komórek w sposób niekontrolowany. Prowadzi to do tzw. nacieczeń lipidowych (prekursor blaszki miażdżycowej).

HDL – potocznie nazywany „dobrym cholesterolem”. Jego protekcyjne działanie polega na transporcie cholesterolu do wątroby. W komórkach wątroby cholesterol jest metabolizowany i jako składnik kwasów żółciowych wydzielany do przewodu pokarmowego, a następnie usuwany z organizmu.

informacja prasowa: Biuro Prasowe Synevo

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH