Szanowni Państwo,
Ze względu na epidemię, ulegnie zmianie termin XVII Gali Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”, planowanej pierwotnie na 16 kwietnia 2020.
O nowym terminie i miejscu dorocznej ceremonii, poinformujemy najszybciej jak będzie to możliwe.
Za niedogodności przepraszam, za zrozumienie dziękuję
Paweł Kruś, przewodniczący Kapituły Nagrody
soki warzywne

Dlaczego kuracje sokowe są tak popularne?

Coraz cieplejsze dni często motywują nas do zadbania o siebie i swój wygląd. Decydujemy się na rozpoczęcie zdrowej diety, większą aktywność fizyczną, czasami wiosenny detoks. Bycie fit to już nie tylko siłownia i zmiana nawyków żywieniowych, to zdrowy styl życia. Dlaczego?

Stan naszego zdrowia aż w 80% zależy od sposobu odżywiania się, jakości snu, poziomu stresu czy stanu środowiska. We wzmocnieniu organizmu i prawidłowym przygotowaniu się na nowy sezon wiosenno-letni zdecydowanie pomogą nam soki warzywno-owocowe, które są kopalnią witamin i składników mineralnych.

Wiosenny detoks

Wiosna to idealny czas, w którym zaczynamy oczyszczanie organizmu. Wiosenny detoks jest zalecany dla każdej osoby, która chce odzyskać siłę i energię po zimie. Nasz organizm zwykle sam upomina się o wiele składników odżywczych. Jest to odczuwalne szczególnie w okresie przesilenia, kiedy czujemy się zmęczeni, bez energii, ciężsi i rozdrażnieni. Tego typu objawy są często wynikiem niedoborów witamin i minerałów, a także zanieczyszczenia organizmu toksycznym, niezdrowym jedzeniem. Chłodniejsze miesiące sprzyjają jedzeniu tłustych i ciężkich potraw typu fast food. Co ciekawe, aż 90% nowotworów jest bezpośrednio związanych z naszym trybem życia, a nieprawidłowa dieta ma wpływ na powstawanie chorób cywilizacyjnych jak m.in. cukrzyca czy choroby serca.

Urszula Baranowska, specjalista ds. żywienia w Redberry:

Soki owocowo-warzywne wspomagają naturalne sposoby walki z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia. Dlatego naszą myślą przewodnią jest hasło “z miłości do zdrowych przyjemności”. Trzymamy się go wytrwale, ale idziemy o krok dalej. Pragniemy doraźnie pomagać w podniesieniu jakości życia klientów Redberry. W porozumieniu ze specjalistami stworzyliśmy nowatorski program “receptur sokowych”/”codzienne zsokowanie”, w celu uzyskania konkretnego efektu zdrowotnego. Nasze produkty, są nie tylko przepyszne. Ich picie to nie sama przyjemność, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Produkty Redberry mogą pomóc w zwalczeniu migreny, poprawie jakości snu, przeciwdziałaniu powstawania wyprysków, detoksykacji organizmu. Mogą też stać się eliksirem młodości, łagodzić wzdęcia, remineralizować, wspomóc walkę z nadciśnieniem, nadwagą, osłabionym sercem, cukrzycą itd.

Szklanka soku z rana to potężny zastrzyk detoksykujący oraz energetyzujący. Wpływa na jasność umysłu oraz chroni przed infekcjami czy stanami nerwowości. Owoce i warzywa jednocześnie sycą i dostarczają niewiele kalorii. Natomiast zdrowe przekąski w postaci soku czy sałatki owocowej/mrożonego jogurtu na lunch czy kolację to idealna lekkość dla żołądka i dawka energii.

Urszula Baranowska, specjalista ds. żywienia w Redberry:

Dzięki naszej diecie sokowej klienci oczyszczają organizm ze złogów i toksyn oraz dostarczają niezbędnych substancji mających właściwości uzdrawiające. Wzmacniają układ immunologiczny, co pozwala zachować dobrą kondycję psychofizyczną, czyli pełnię zdrowia. Dieta sokowa to także idealny sposób na osiągnięcie pięknej i wymarzonej sylwetki. Przynosi nie tylko szybkie i trwałe efekty, ale pozwala też pozbyć się toksyn i uzupełnić wszelkie niedobory żywieniowe. Jest smaczna, lekka i przyjemna, a także dobrze tolerowana przez organizm. Ponadto oczyszcza skórę, przywraca jej blask i poprawia samopoczucie.

Co najważniejsze przyzwyczajenie do picia i jedzenia zdrowych przekąsek powoduje, że przechodzi nam powoli ochota na substancje takie jak słodycze, kawa, papierosy czy alkohol. W efekcie jesteśmy bardziej radośni i optymistyczni, a nasze samopoczucie z każdym dniem się poprawia.

Soki lepiej przyswajalne niż surowe owoce i warzywa

Najzdrowsze soki, które możemy wypić to te świeżo wyciskane. Składniki odżywcze, które są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu w sokach owocowych (jednodniowych) utrzymują się do 4 godzin, a w warzywnych do 10 godzin. Pijąc tego typu napoje wszystkie witaminy i minerały trafiają do krwiobiegu już w 15 minut i są przyswajane w 90%. To ekspresowa dawka energii, antyoksydantów i fitozwiązków potrzebnych każdemu organizmowi. Te cenne substancje są swego rodzaju budulcem niezbędnym do odtworzenia nowych komórek. Soki owocowo-warzywne również doskonale alkalizują, co jest idealne dla osób żyjących w stresie, palących, prowadzących siedzący tryb życia czy po prostu spożywających cukier, tradycyjne pieczywo i mięso.

Soki ułatwiają przyswajanie składników odżywczych zawartych w surowych warzywach. To ważne, ponieważ większość z nas cierpi na zaburzenia trawienia. Wyciskając sok zrywamy włókna warzyw i owoców, co ułatwia przyswajanie cennych składników. W ten sposób pomagamy błonom śluzowym przewodu pokarmowego się regenerować, co oznacza, że doskonale spisują się w przypadku zapalenia np. żołądka. Dodatkowo soki zawierają wszystkie składniki odżywcze zawarte w warzywach, jednak bez twardego, nierozpuszczalnego błonnika, za to z błonnikiem rozpuszczalnym, który – rozłożony przez nasze bakterie – wzmacnia jelita.

Kolejnym ważnym aspektem jest to, że świeże soki pomagają zwiększyć konsumpcję warzyw i owoców. Wiele osób nie jest w stanie spożyć już 5 zalecanych porcji dziennie, a nowe trendy wskazują nawet na 9 porcji, czyli ponad 800 gram warzyw i owoców w ciągu dnia. Wypijając szklankę soku, bezpośrednio dostarczamy organizmowi całe dobro z kilku produktów na raz. Tym samym zachowujemy różnorodność i dostarczamy składników, których na co dzień nie jadamy. To doskonały sposób na rewitalizację organizmu, ponieważ przekąski tego typu zawierają bardzo wysokie stężenia wartości odżywczych i składników energetycznych – podsumowuje Urszula Baranowska.

Korzyści nie tylko smakowe

Regularne spożywanie soków owocowych oraz warzywnych przynosi o wiele lepsze efekty od sztucznych suplementów diety. Pijąc je dbamy również o odporność i prawidłowe funkcjonowanie naszych organów wewnętrznych i hamujemy poczucie głodu.

Stosując kurację sokową nie pojawiają się obawy przedawkowania którejś z witamin czy soli mineralnych, nawet gdy pijemy bardzo dużo soków. Codziennie nadmiar usuwamy samoczynnie z organizmu i nie możemy tego magazynować. Zawarte w sokach związki występują w postaci zjonizowanej, co zapewnia organizmowi utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej. Świeżo wyciskane soki bezdyskusyjnie są zdrowe i bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, dlatego warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu.

informacja prasowa: NewsrmTV

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH