Prawdziwa magia świąt

Prawdziwa magia świąt

W tym roku będzie cudownie – obiecujemy sobie solennie. Będzie rodzinnie i miło, będzie czas na rozmowy, wspomnienia, będzie najpiękniej ubrana choinka, a na stole same ulubione potrawy… „Mamo, a kiedy przyjdzie Mikołaj?” – to pytanie potrafi nawet największego marzyciela sprowadzić na ziemię.

Niezdrowe ryby

Jedzenie ryb przez kobiety w ciąży częściej niż trzy razy w tygodniu może niekorzystnie wpływać na zdrowie dziecka, podwyższając stężenie rtęci w jego krwi – potwierdziły badania naukowców z Tajwanu.

Stężenie rtęci jest niebezpieczne zwłaszcza dla płodów w okresie intensywnego rozwoju organów wewnętrznych. Pierwiastek ten może bowiem powodować uszkodzenia układu nerwów i mózgu, nerek i zaburzać wzrost.

Ryby na zdrowy rozum

Tłuszcze roślinne i ryby są niezbędne dla prawidłowego rozwoju umysłowego dzieci – mówiono podczas konferencji w Warszawie, której uczestnikami oprócz specjalistów od żywienia były dziecięce gwiazdy programu “Duże dzieci” i najmłodszy perkusista na świecie.

Ania Popek oraz elokwentne bliźniaki Maciek i Paweł Król mogą być żywymi przykładami właściwego odżywienia, podobnie jak 4-letni Igor Falecki, który już gra na perkusji jak zawodowiec.

Złodziej kości

Mleko i jego przetwory, ryby morskie oraz zielone warzywa to najważniejsze składniki diety zdrowej dla kości – podkreślają lekarze i dietetycy.

Osteoporoza jest przewlekłą chorobą, która charakteryzuje się spadkiem masy i gęstości tkanki kostnej i zanikaniem jej struktury. W rezultacie zwiększa się łamliwość kości.

Choroba ta najczęściej zdarza się u kobiet po 50. roku życia, które przeszły menopauzę i z tej przyczyny mają znacznie obniżony poziom hormonów płciowych. Osteoporoza występuje też u jednego na pięciu mężczyzn – częściej, niż rak prostaty.

Tłuste ryby mogą szkodzić przyszłym matkom

Jedzenie zbyt dużej ilości tłustych ryb podczas ciąży może spowodować wzrost ryzyka przedwczesnego porodu – wierzą naukowcy, których badania opisuje BBC.

Naukowcy powiedzieli magazynowi New Scientist, że zagrożenie jest spowodowane przez wysoki poziom rtęci w tłustych rybach takich jak makrela, łosoś czy sardynki. Eksperci zaznaczają jednak, że jedzenie odpowiedniej ilości ryb jest ważne zarówno w czasie ciąży jak i w każdej diecie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH