Codzienne rytuały pielęgnacyjne nie zapewniają ci satysfakcjonującej ochrony przed nieprzyjemnym zapachem? Czy robisz coś nie tak? Co powinnaś zmienić?
Antyperspirant i odpowiednia dieta – to klucz do sukcesu i przepis na wygraną walkę z potem.
Pij dużo wody mineralnej i naparów ziołowych
Wiele osób mylnie uważa, że ograniczając ilość spożywanych płynów zahamuje nadmierne wydzielanie potu. Nie jest to dobry sposób na walkę z problemem. Trzeba pamiętać, że jeśli organizm jest odwodniony, to wprawdzie wydziela mniej potu, ale jego termoregulacja pozostaje lekko zaburzona.
Pocenie się może wzmagać również kofeina, dlatego niewskazane jest picie kawy i czarnej herbaty oraz alkoholu, które powodują przyspieszenie krążenia krwi oraz wzrost temperatury ciała, przez co zwiększają potliwość. Latem warto całkowicie wyeliminować z menu te napoje, zastępując je wodą mineralną i naparami ziołowymi. W czasie upałów wypijaj przynajmniej 2 litry płynów. Szczególnie pomocne mogą być herbatki z mięty, pokrzywy, szałwii i wierzby białej. Zrezygnuj z tych, które działają napotnie, wzmagając tę dolegliwość, czyli z ziela z lipy, czarnego bzu, a także naparów z dodatkiem korzenia imbiru.
Najlepiej spożywać napoje o temperaturze pokojowej. Bierzmy przykład z południowców, którzy takie popijają w ciągu dnia. Porcję chłodnego napoju z dodatkowymi kostkami lodu organizm traktuje jako zagrożenie dla właściwej ciepłoty i reaguje natychmiastowym podniesieniem temperatury. Odwrotnie jest po wypiciu ciepłego napoju, który działa jak sygnał do obniżenia temperatury ciała.
W czasie upałów ogranicz ilość spożywanego białka
Pot wydzielany przez skórę zawiera białko, które podczas rozkładu przez bakterie powoduje przykry zapach. Dlatego staraj się unikać dań mięsnych, zwłaszcza smażonych, oraz zup gotowanych na wywarach mięsnych, bowiem spożywanie nadmiaru białka oraz tłuszczu zwierzęcego powoduje także większą potliwość. Zrezygnuj z zawiesistych sosów, śmietany, mleka i serów pleśniowych. Z nabiału wybieraj napoje mleczne fermentowane o smaku naturalnym i białe sery.
Wybieraj sezonowe warzywa i owoce
Niektóre warzywa powodują, że woń potu staje się bardziej intensywna. Do tej grupy można zaliczyć przede wszystkim cebulę, por i czosnek. Warto je ograniczyć, przygotowując posiłki. Pozostałe warzywa (poza strączkowymi) możesz jeść niemal bez ograniczeń. Wykorzystuj przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Ważne, by spożyć ich minimum 4 porcje dziennie. Sięgaj po warzywa szczególnie bogate w potas, który tracimy wraz z potem. Jedz pomidory, młode ziemniaki, awokado, marchew, kalarepę, cukinię, sałatę czy kukurydzę. Warzywa strączkowe jedz maksymalnie raz w tygodniu, a zamiast mięsnego obiadu wybierz soję, soczewicę lub cieciorkę. Przynajmniej raz dziennie zjedz owoc – bogate w potas banany, morele, figi oraz kiwi, a także truskawki, winogrona, porzeczki, jeżyny oraz jabłka.
Zrezygnuj całkowicie z ostrych przypraw, używaj świeżych ziół
Zamiast pieprzu, ostrej papryki lub rozgrzewającego cynamonu, używaj świeżych ziół – bazylii, mięty, pietruszki, kopru. Zaleca się także ograniczenie spożycia soli i produktów zawierających glutaminian sodu. Dlatego odrzuć wszelkie mieszanki przypraw z dodatkiem soli, a także kostki rosołowe. Do przygotowania posiłków używaj wyłącznie świeżych produktów i ziół.
A może to sygnał choroby
Jeśli mimo codziennej pielęgnacji skóry, a zwłaszcza stosowania antyperspirantów oraz zmiany nawyków żywieniowych, nadmierna potliwość nie pozwala Ci na normalne funkcjonowanie, koniecznie udaj się do lekarza. Nierzadko wzmożone pocenie powiązane jest z poważnymi dolegliwościami, m.in. takimi jak: cukrzyca, choroby tarczycy, choroby układu pokarmowego (zwłaszcza zaburzenia jelitowe) czy nowotwory. Problem nadmiernej potliwości spotykany jest także u kobiet ciężarnych i w okresie menopauzy.
Autor: Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny