Wymienniki węglowodanowe

Wymienniki węglowodanowe – tabela

Wymienniki węglowodanowe służą do obliczenia ilości węglowodanów, jaka znajduje się w zaplanowanym przez ciebie posiłku. Musisz to wiedzieć, by dobrze wyliczyć ilość insuliny, którą należy przyjąć.

Opanowanie systemu wymienników węglowodanowych, choć początkowo wydaje się dość skomplikowane (i wymaga częstego używania wagi kuchennej), pozwala jednak na samodzielne komponowanie urozmaiconej diety. Przede wszystkim zaś umożliwia dokładne dopasowanie ilości insuliny do posiłku i dobrą kontrolę cukrzycy.

1 wymiennik węglowodanowy

– to porcja produktu (w gramach), która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych. Węglowodany przyswajalne to węglowodany obecne w danym produkcie po odjęciu błonnika pokarmowego (który nie jest trawiony, a więc nie dostarcza energii).

Węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem – błonnik pokarmowy

Jak policzyć, ile wymienników węglowodanowych potrzebuję dziennie?

Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, węglowodany powinny stanowić około 45-50 proc. przyjmowanych kalorii. Po to, by obliczyć, ile WW dziennie potrzebujesz, najpierw policz, jaką część twojego zapotrzebowania kalorycznego powinny stanowić węglowodany.

Przykładowo, jeśli potrzebujesz dziennie 2100 kcal, to zapotrzebowanie na węglowodany wynosi: 2100 x 0,5 = 1050. Ponieważ 1 g węglowodanów to 4 kcal, tak więc: 1050 : 4 = 262,5 g węglowodanów. Ponieważ 1 WW odpowiada takiej ilości produktu, w jakiej jest zawarte 10 g węglowodanów, tak więc 262,5 g = 26,25 WW na dobę. Osoba ważąca 70 kg o prawidłowym BMI, prowadząca siedzący tryb życia, powinna zjeść dziennie ok. 26 WW na dobę.

Tę ilość trzeba rozplanować na poszczególne posiłki, np:

  1. Śniadanie (7:00) 7 WW
  2. Drugie śniadanie (10:00) 2 WW
  3. Obiad (13:00) 7 WW
  4. Podwieczorek (16:00) 2 WW
  5. Kolacja (19.00) 6 WW
  6. Dodatkowy posiłek przed snem 2 WW

RAZEM: 26 WW

Opanowanie systemu wymienników węglowodanowych pozwala na samodzielne komponowanie urozmaiconej diety.

Wymienniki węglowodanowe – zawartość w produktach

Produkt Ilość w gramach Miara domowa Ilość WW w porcji Ilość produktu zawierająca 1 WW
Mleko i produkty mleczne
Mleko 2% tłuszczu 200 1 szklanka 1 WW 200 g – 1 szklanka
Śmietana 12% tłuszczu 15 1 łyżka 0 WW 250 g – 1 kubek
Jogurt naturalny 120 1 małe opakowanie 0,7 WW 160 g
Jogurt trusk. 1,5% tł. 120 1 małe opakowanie 1 WW 120 g
Kefir 2% tłuszczu 200 1 szklanka 0,9 WW 210 g
Maślanka 200 1 szklanka 0,9 WW 210 g
Ser Camembert 120 1 krążek 0 WW
Ser Edamski 25 1 plaster 0 WW
Ser twarogowy chudy 20 1 łyżka stołowa 0 WW 300 g
Ser typu „Feta” 130 pół opakowania 0 WW 1000 g
Serek homog. pełnotł. 200 1 opakowanie 0,6 WW 340 g
Lody śmietankowe 50 1 kulka 0,9 WW 56 g
Jaja
Jajko kurze 50 1 sztuka 0 WW
Mięso i produkty mięsne
Wątroba wieprzowa 100 0,3 WW 340 g
Wątroba wołowa 100 0,4 WW 250 g
Wątróbka z kurczaka 100 0 WW
Pasztet pieczony 20 1 cienki plasterek 0,2 WW 100 g
Kotlet schabowy panier. 120 1 średni 1,8 WW 67 g – 1/2 kotleta
Produkty rybne
Śledź w śmietanie 100 0,5 WW 200 g
Produkty zbożowe
Mąka pszenna 100 2/3 szklanki 7,1 WW 14 g – 1 łyżka
Mąka żytnia 100 2/3 szklanki 7,1 WW 14 g – 1 łyżka
Kasza gryczana 100 2/3 szklanki 6,3 WW 16 g – 1 łyżka
Kasza jęczmienna 100 2/3 szklanki 6,8 WW 15 g – 1 łyżka
Kasza manna 100 2/3 szklanki 7,4 WW 13 g – 1 płaska łyżka
Ryż biały 100 niepełna szklanka 7,6 WW 13 g – 1 płaska łyżka
Ryż brązowy 100 niepełna szklanka 6,8 WW 14 g – 1 łyżka
Makaron dwujajeczny 70 Szklanka 5WW 15 g – pół szklanki (zależy od rodzaju makaronu)
Płatki pszenne 30 3 łyżki 2,1 WW 14 g – 1 i 1/2 łyżki
Płatki kukurydziane 25 2/3 szklanki 1,9 WW 13g – 4 łyżki
Płatki owsiane 30 3 łyżki 1,9 WW 16 g – 1 i 1/2 łyżki
Płatki jęczmienne 30 3 łyżki 2,1 WW 14 g – 1 i 1/2 łyżki
Chrupki kukurydziane 100 1 łyżka 7 WW 15 g – 3 garście
Otręby pszenne 7 0,1 WW 50 g
Musli z susz. owocami 45 3 łyżki 2,9 WW 15 g – 1 łyżka
Musli z rodzynk. i orzech. 45 3 łyżki 2,4 WW 18 g – 1 czub. łyżka
Pieczywo
Chleb żytni pełnoziarn. 35 1 średnia kromka 1,6 WW 22g – cienka kromka
Chleb żytni jasny 30 1 średnia kromka 1,6 WW 20 g (kromka 10x7x1 cm)
Chleb żytni staropolski 30 1 średnia kromka 1,4 WW 21 g – cienka kromka
Pumpernikiel 40 1 średnia kromka 2 WW 20 g – pół kromki
Chleb graham 30 1 średnia kromka 1,3 WW 25 g (kromka 9,5x10x1 cm)
Chleb pszenny 25 1 średnia kromka 1,3 WW 20g (kromka 8x11x0,5 cm)
Bagietki 50 1/4 sztuki 2,9 WW 20g – 5×4,5×6 cm
Bułki grahamki 50 1 mała sztuka 2,5 WW 20g – 1/3 sztuki
Kajzerka 50 1 sztuka 2,7 WW 18 g – około 1/3 sztuki
Ciabatta 100 1 średnia sztuka 5,7 WW 18 g – 1/5 sztuki
Pieczywo tostowe 30 1 kromka 1,7 WW 17g – 2/3 sztuki
Chałka 30 1 średnia kromka 1,8 WW 16 g – 1 cienka kromka
Warzywa
Bakłażan 300 1 szt. długości dłoni 1,1 WW 280 g
Bób 80 1 garść 0,7 WW 120 g – ok. 1 szklanki
Brokuły 500 1 szuka 1,4 WW 370 g
Brukselka 17 1 sztuka 0 WW 300 g
Burak 140 1 średnia sztuka 1 WW 140 g – 1 sztuka
Cebula 120 1 sztuka duża 0,6 WW 200 g – 2 sztuki średnie
Chrzan 100 1 WW 100 g
Cukinia 700 1 duża sztuka 1,5 WW 450 g
Cykoria 80 1 sztuka 0,2 WW 320 g – 4 sztuki
Dynia 100 0,5 WW 200 g
Fasolka szparagowa 100 0,4 WW 270 g
Groszek zielony 100 1,1 WW 90 g
Groszek konserwowy 150 1 szklanka 1,5 WW 100g
Kalafior 500 1/2 sztuki 1,3 WW 380 g
Kalarepa 250 1 średnia sztuka 1,1 WW 230 g
Kapusta biała 250 1/4 główki 1 kg 1,2 WW 200 g – 1/5 główki 1 kg
Kapusta czerwona 250 1/4 główki 1 kg 1 WW 250 g – 1/4 główki 1 kg
Kapusta pekińska 50 1 liść 0 WW 770 g – 1 duża sztuka
Kapusta kiszona 120 1 szklanka 0,1 WW 770 g
Kukurydza w kolbach 100 1 sztuka 2 WW 50 g – 1/2 sztuki
Kukurydza konserwowa 170 1 szklanka 3,3 WW 50 g – około 3 łyżki
Marchew 50 1 średnia sztuka 0,2 WW 200 g – 2 d. lub 4 śr. szt.
Ogórek 50 1 średni 0,1 WW 400 g – 8 sztuk
Ogórki kiszone 60 1 średni 0,1 WW 700 g
Papryka czerwona 270 1 duża sztuka 1,2 WW 220 g
Pietruszka 80 1 średnia sztuka 0,4 WW 180 g
Pieczarka 100 5 sztuk 0 WW 1,6 kg
Pomidor 250 1 sztuka duża 0,6 WW 420 g
Rzodkiewka 15 1 sztuka 0 WW 520 g
Seler korzeniowy 200 1 sztuka 0,5 WW 400 g – 2 sztuki
Soczewica czerwona 90 1/2 szklanki 4,4 WW 20 g – 1 i 2/3 łyżki
Szparagi 40 1 sztuka 0,1 WW 450 g -około 11 sztuk
Szpinak 200 1 szkl. mielonego 0,1 WW 2,5 kg
Ziemniaki 100 1 średnia sztuka 1,7 WW 60 g – 1 mała sztuka
Owoce
Ananas 80 1 plaster świeżego 1 WW 80 g – 1 plaster
Arbuz 100 0,8 WW 120 g
Awokado 200 1 sztuka 0,8 WW 240 g
Banan 200 1 średnia sztuka 4,3 WW 45 g – 1/4 sztuki
Brzoskwinia 100 1 średnia sztuka 1 WW 100 g – 1 średnia sztuka
Cytryna 120 1 sztuka 0,9 WW 135 g
Czereśnie 80 12 szt. (1/2 szklanki) 1 WW 80 g – 12 sztuk
Grejpfrut 300 1 sztuka ze skórką 2,4 WW 130 g – 1/2 szt. ze skórką
Gruszki 120 1 średnia sztuka 1,5 WW 80 g – około 2/3 sztuki
Jabłko 150 1 średnia sztuka 1,5 WW 100 g – 2/3 sztuki
Jagody 130 1 szklanka 1,2 WW 110 g – niep. szklanka
Kiwi 90 1 sztuka 1 WW 90g – sztuka
Maliny 120 1 szklanka 0,6 WW 190 g
Mandarynki 90 1 sztuka ze skórką 0,8 WW 110 g
Mango 400 1 sztuka 6 WW 65 g
Melon 700 1/2 sztuki 5,1 WW 135 g
Morele 50 1 sztuka 0,5 WW 100 g – 2 sztuki
Nektarynki 120 1 sztuka 1,2 WW 100 g
Pomarańcza 300 1 sztuka duża 2,8 WW 105 g
Porzeczki czerwone 160 1 szklanka 1,1 WW 140 g
Poziomki 170 1 szklanka 1 WW 170 g – 1 szklanka
Śliwki 15 1 sztuka 0,1 WW 100 g – około 6 sztuk
Truskawki 150 1 szklanka 0,8 WW 185 g – około 18 sztuk
Winogrona 30 5 sztuk 0,4 WW 60 g – około 10 sztuk
Wiśnie 40 10 sztuk 0,4 WW 100 g – 25 sztuk
Owoce suszone
Suszone banany 30 2 łyżki 2,5 WW 12 g – 1 niepełna łyżka
Figi suszone 15 1 sztuka 1 WW 15 g – 1 sztuka
Jabłka suszone 10 2 plast. suszonego 0,5 WW 20 g – 4 plast. susz.
Morele suszone 15 2 sztuki 1 WW 15 g – 2 sztuki
Rodzynki 15 1 łyżka 1 WW 15 g – 1 łyżka
Śliwki suszone z pestką 15 2 sztuki 0,9 WW 16g
Orzechy i nasiona
Migdały 15 1 łyżka 0,1 WW 126 g
Orzechy laskowe 15 1 łyżka 0,1 WW 170 g
Orzechy włoskie 40 10 sztuk 0,4 WW 87 g
Pestki dyni 10 1 łyżka 0,1 WW 78 g
Pestki słonecznika 10 1 łyżka 0,2 WW 50g
Słodycze i ciastka
Cukier 10 2 łyżeczki 1 WW 10 g – 2 łyżeczki
Miód 14 1 łyżeczka 1 WW 14 g – 1 łyżeczka
Żelki 8 3 sztuki 0,5 WW 13 g – około 5 sztuk
Kakao 5 1 łyżeczka 0,2 WW 22 g – około 4 łyżki
Mars 42 1 baton 2,8 WW 14 g – 1/3 sztuki
Snickers 51 1 baton 2,5 WW 20g
Twix 51 2 paluszki 3,2 WW 15 g
Czekolada deserowa 12 2 kostki 0,7 WW 16 g – 2,5 kostki
Czekolada gorzka 12 2 kostki 0,65 WW 18 g – 3 kostki
Herbatniki 10 1 sztuka 0,7 WW 13g
Delicje 15 1 sztuka 0,8 WW 20 g
Pierniczki alpejskie 12 1 sztuka 0,8 WW 15 g
Ciasto drożdżowe 20g
Karpatka 25 g
Napoleonka 23 g
Eklerki z bita śmietaną 50 1 sztuka 1,7 WW 28 g
Jagodzianka 100 1 sztuka 6 WW 16 g
Pączek 70 1 sztuka 4,2 WW 16 g
Faworki 15 1 sztuka 0,7 WW 20 g
Napoje
Sok grejpfrutowy 220 1 szklanka 2 WW 110 g -1/2 szklanki
Sok jabłkowy 220 1 szklanka 2,2 WW 100 g – < pół szklanki
Sok marchwiowy 220 1 szklanka 2,2 WW 100 g – < pół szklanki
Sok pomarańczowy 220 1 szklanka 2,1 WW 100 g – < pół szklanki
Sok pomidorowy 220 1 szklanka 0,5 WW 450 g – 2 szklanki
Sok wielowarzywny 220 1 szklanka 1 WW 220 g – 1 szklanka
Coca – cola 220 1 szklanka 2,2 WW 100 g – < pół szklanki
Kawa bez cukru 220 1 szklanka 0 WW
Herbata 220 1 szklanka 0 WW
Alkohol
Piwo pełne 300 1 mały kufel 1,1 WW 260 g
Szampan 100 1 kieliszek 0,1 WW 700 g
Wino białe wytrawne 100 1 kieliszek 0 WW
Wino białe, słodkie 100 1 kieliszek 0,6 WW 170 g
Wino czerwone 100 1 kieliszek 0 WW
Wódka 40 1 kieliszek 0 WW

 


Dzisiaj leczenie to prawie bajka…

Wypowiedź Alicji Nyziak

25 maja 1984 r.

6:00. Pobudka. Najważniejsza czynność: mimo że mam 15 lat, muszę odrobinę nasiusiać do nocnika i mogę zacząć sprawdzać mocz na obecność cukru oraz ciał ketonowych. Wpuszczam do probówki kilka kropel moczu, dodaję kilka kropel wody i wrzucam tabletkę. Zawartość pieni się, wrze, szkło robi się gorące – uaaaa, znowu się oparzyłam! Biorę kartkę z tabelą kolorów, porównuję z tym, co w probówce i odczytuję zawartość cukru w moczu. Opcji mam pięć: zero, ślad, plus, dwa plusy i ponad dwa plusy.

Jest plus, co oznacza, że wczoraj zawaliłam z dietą i poziom cukru w ciągu dnia był podniesiony. Jak bardzo, tego nie wiem.

Teraz trzeba sprawdzić ciała ketonowe. Na kawałek papieru toaletowego nakładam malutką łyżeczkę proszku (silnie żrący, trzeba uważać!). Na środek porcji wpuszczam pipetką kroplę moczu. Wynik: niestety, jest ślad ciał ketonowych.

Wynik zapisany w zeszycie, mogę sobie podać insulinę. Dobrze, że mama zdobyła trochę jednorazowych insulinówek, to nie trzeba sterylizować szklanych strzykawek. Dzięki temu mogę trochę później wstawać. Poza tym, jednorazówki mają cieniutkie igiełki, więc zastrzyk tak nie boli.

6:25. Głodna jestem, ale zanim sięgnę po kanapkę, musi minąć pół godziny od podania insuliny. Dobrze, że podaję ją tylko raz dziennie… Ostatnio na wizycie pani doktor wspominała o przejściu na dwa wkłucia. Koszmar!

6:55. Nareszcie śniadanie. Dwie kanapki z wędliną i pomidorem.

7:30. Ruszam do szkoły. W tornistrze mam dwie obowiązkowe kanapki na drugie śniadanie. Przede mną dziś jeszcze dwa badania cukru w moczu – przed obiadem i kolacją. Poziom cukru sprawdzam raz w miesiącu w laboratorium.

O glukometrach, penach, przeliczaniu WW, insulinie bazowej nawet nie śnię.

Październik 2012 r.

Ranek: jak zwykle pomiar cukru. Nie problem, to tylko kilka sekund. Od wyniku zależy dawka insuliny i korekta WW, na jakie mogę sobie pozwolić.

Dwie godziny po śniadaniu. Kolejne mierzenie cukru. Jeśli jest w granicach 100 mg/%, zjadam jabłko lub małą kanapkę. Jeśli więcej niż 150 mg/%, nie podjadam.

Przed obiadem. Kolejny pomiar. Dawkę insuliny szybko działającej ustalam na podstawie wyniku, tego, co zamierzam robić po południu oraz ilości WW, które zamierzam spożyć. Jeśli czeka mnie intensywny marsz, mogę sobie pozwolić na deser (banan), bez zwiększania dawki insuliny. Tylko muszę pamiętać, że im bardziej dojrzały, tym ma wyższy IG.

Podwieczorek. Kolejne badanie cukru i przekąska: zależna od wyniku lub ochoty na coś dobrego. Jeśli świadomie zdecyduję się na dojadanie, mimo dobrego poziomu glikemii, muszę pamiętać o korekcie dawki Insuliny. I o tym, że dodatkowa iniekcja może mieć wpływ na wieczorny lub nocny poziom cukru.

Kolacja. Kolejny pomiar cukru, obliczanie dawki insuliny i WW.

22:00. Ostatni pomiar. Wysokość decyduje, czy muszę zjeść kanapkę (najlepiej z wędliną). Jeśli wykonuję profil, muszę wstać ok. 3 w nocy, by sprawdzić cukier.

Dzisiaj leczenie cukrzycy to bajka… Chociaż muszę częściej kontrolować pomiar cukru, podawać insulinę przed każdym posiłkiem, obliczać WW, to najważniejsze: nie muszę bać się powikłań.

Alicja Nyziak od ponad 30 lat choruje na cukrzycę typu 1, pracuje, prowadzi aktywny tryb życia

4.4/5 - (337 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH