Witaminy i minerały dla ciężarnych

Witaminy i minerały dla ciężarnych


Ciąża to bez wątpienia najważniejszy okres w życiu każdej kobiety. W tym czasie powinna ona szczególnie zadbać o swoje zdrowie, przestrzegając prawidłowej diety, rezygnując z używek, takich jak alkohol, papierosy, kawa, oraz unikając stresu. Dzięki temu przyszła mama zadba o jak najlepszy rozwój swojego dziecka.

Szczególnie istotne dla kobiety w ciąży jest właściwe odżywianie. Według starego porzekadła, kobieta spodziewająca się dziecka powinna jeść za dwoje. To nieprawda. Trzeba przede wszystkim komponować posiłki tak, aby każdego dnia dostarczać rozwijającemu się dziecku właściwą porcję witamin i minerałów.

Witaminy
Są to organiczne związki chemiczne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Pełnią one funkcje kofaktorów reakcji chemicznych (witaminy z grupy B), a także mają właściwości antyoksydacyjne (witamina A, E i C) oraz receptorowe (pochodne witaminy A i D). Są one substancjami egzogennymi i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż poza kilkoma wyjątkami nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować.
W przypadku kobiet w ciąży najważniejszy jest kwas foliowy (witamina B9), który odpowiada za prawidłową budowę cewy nerwowej. Jest on zalecany w profilaktycznej dawce 0,4 mg dziennie. Jednak przeprowadzone badania wykazały, że codzienne przyjmowanie 4 mg kwasu foliowego na miesiąc przed zapłodnieniem oraz przez pierwszy trymestr ciąży o 75 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia wad rdzenia kręgowego u potomstwa rodzin, w których rodziły się dzieci z wadami cewy nerwowej. Niestety dieta przeciętnego dorosłego człowieka dostarcza tylko 50 proc. dziennego zapotrzebowania na ten związek. Dlatego kobieta planująca ciążę powinna suplementować tę witaminę na kilka miesięcy przed zajściem w ciążę oraz zadbać, aby w jej jadłospisie nie zabrakło produktów, takich jak: szpinak, brokuły, kiełki, soczewica, pieczywo pełnoziarniste, wątroba.

Także inne witaminy z grupy B są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Obficie występują one w mięsie, jajach, drożdżach, warzywach strączkowych, produktach zbożowych.

Witamina C (kwas askorbinowy) warunkuje prawidłowy stan tkanki łącznej, wzmaga odporność organizmu. Poprawia także wchłanianie żelaza. Najwięcej tej witaminy zawierają owoce róży, występuje ona również w kiszonej kapuście, natce pietruszki, papryce, pomidorach i owocach cytrusowych.

W okresie ciąży w zwiększonych dawkach powinny być również dostarczane witaminy z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E). Bogatym ich źródłem są: oleje roślinne, mleko i przetwory mleczne, masło, żółtka jaj, wątroba. Witamina A (retinol) jest odpowiedzialna m.in. za właściwe widzenie, budowę skóry i błon komórkowych. Witamina D (kalcyferol) konieczna jest do wchłaniania wapnia, jest wytwarzana w skórze z prowitaminy D pod wpływem promieni słonecznych. Warto również pamiętać o spożywaniu ryb słonowodnych i jaj, które są bogatym źródłem tej substancji. Niedobór witaminy D prowadzi do zaburzeń mineralizacji kości i skutkuje krzywicą u dzieci. Witamina E (tokoferol) jest głównym antyutleniaczem organizmu; istnieją badania mówiące o jej protekcyjnej roli przed poronieniami.

Należy jednak uważać, by nie przedawkować zalecanych dawek witamin. Warto zwracać pacjentkom uwagę, że jednoczesne przyjmowanie kilku preparatów witaminowych o podobnym składzie może być niebezpieczne dla zdrowia. W przypadku witaminy A wykazano, że jej wysokie dawki wynoszące ponad 10000 IU/dobę mają działanie teratogenne.

Minerały
Dzielimy je na makro- i mikroelementy. Podział ten oparty jest na dobowym zapotrzebowaniu na te składniki. Makroelementy to pierwiastki, które powinniśmy spożywać w ilości powyżej 100 mg na dobę. Należą do nich: wapń, chlor, magnez, fosfor, potas, sód. Natomiast mikroelementy, zwane pierwiastkami śladowymi, powinniśmy spożywać w ilości poniżej 100 mg na dobę. Zaliczamy do nich: żelazo, jod, fluor, cynk, selen, miedź.
W czasie ciąży organizm kobiety cechuje się zwiększonym zapotrzebowaniem na wiele mikroelementów. Decydujący wpływ na budowę kośćca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca ma wapń. Pierwiastek ten występuje w dużych ilościach w mleku, jego przetworach oraz w ciemnozielonych warzywach i pełnoziarnistym pieczywie.
Ważny dla zdrowia jest również magnez, który uczestniczy w działaniu około 300 enzymów organizmu człowieka. Dobrym jego źródłem są produkty zbożowe, rośliny strączkowe, kakao, orzechy, gorzka czekolada.
Natomiast niedobory żelaza w diecie kobiety ciężarnej mogą skutkować niedokrwistością, a nawet niedotlenieniem dziecka. Pierwiastek ten jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek. Jego zapotrzebowanie wzrasta głównie w trzecim trymestrze ciąży. Wtedy płód zaczyna magazynować żelazo, by wykorzystywać je w pierwszym półroczu życia, zanim jego organizm samodzielnie będzie wchłaniać ten pierwiastek z pożywienia. Bogatym źródłem tego makroelementu w pożywieniu są: mięso wołowe, wątroba wieprzowa, żółtka jaj, orzechy, fasola, szpinak. Żelazo najlepiej wchłania się z produktów zwierzęcych, dlatego dieta wegetariańska jest przeciwwskazana w ciąży, podobnie jak picie kawy i dużych ilości herbaty, które zmniejszają jego dostępność. Pomocna we wchłanianiu żelaza jest także witamina C.

Spożywanie soli spożywczej wzbogaconej jodkiem potasu może uchronić przed niedoborami jodu. Niedostateczna ilość tego mikroelementu w diecie zwiększa ryzyko poronienia lub zaburzeń rozwoju dziecka – jod jest konieczny do właściwego rozwoju tarczycy. Pozostałe istotne mikroelementy, których nie może zabraknąć w diecie przyszłej matki, to: miedź, mangan, cynk oraz selen.

Preparaty witaminowo-mineralne
Niedobory witamin i minerałów często pojawiają się w okresie ciąży. Jako substancje zaangażowane w budowę rozwijającego się organizmu dziecka powinny być dostarczane w większych ilościach niż zazwyczaj. Racjonalne odżywianie się i dostarczanie niezbędnych składników w ilościach tabelarycznych wraz z pożywieniem może okazać się kłopotliwe, zwłaszcza że dostęp do świeżych warzyw i owoców zależny jest od pory roku. Dlatego lekarze ginekolodzy często przepisują preparaty witaminowo-mineralne w celu uzupełnienia codziennej diety. Ważne jest, aby przyjmowanie tego typu preparatów odbywało się po wcześniejszej konsultacji ze specjalistą. Każda ciężarna kobieta wymaga indywidualnego podejścia, dlatego lekarz dobierze właściwe dawki przyjmowanych składników na podstawie przeprowadzonych badań, aby nie dopuścić do niebezpiecznej hiperwitaminozy. Dotyczy to szczególnie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, gdyż mają one tendencję do kumulowania się w tkance tłuszczowej.

4.6/5 - (112 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH