cukrzyca u dzieci

Czy cukrzyca grozi niemowlętom i małym dzieciom?

Cukrzyca dotyczy obecnie każdego zakątka Ziemi. Zachorowalność na nią ciągle rośnie. ONZ określa cukrzycę jako pierwszą niezakaźną epidemię na świecie. Na cukrzycę można zachorować na każdym etapie życia, a jej objawy obserwowane są już nawet u dzieci poniżej 5 roku życia! Dziś, 14 listopada, obchodzimy Światowy dzień cukrzycy. Warto zatem zastanowić się jak ważny jest okres 1000 pierwszych dni życia dziecka i jak rodzice mogą zapobiec rozwojowi tej choroby u swojej pociechy w przyszłości.

Czy cukrzyca może być uwarunkowana już w czasie ciąży?

Poza czynnikami genetycznymi, cukrzyca spowodowana jest też nadwagą oraz zbyt dużą ilością cukru w naszej diecie. Mała aktywność fizyczna jeszcze bardziej pogłębia ryzyko zachorowania. Pamiętajmy jednak, iż predyspozycje do rozwoju tej choroby kształtują się już od najmłodszych lat, a nawet od pierwszych dni życia, jeszcze w łonie mamy! Wyniki badań sugerują, że nieprawidłowa masa ciała kobiety w ciąży, zarówno zbyt niski jak i zbyt wysoki przyrost masy ciała w ciąży, a także nadwaga i otyłość przed ciążą mogą być przyczyną cukrzycy u matki, a także w przyszłości u dziecka.

Kobieta będąca w ciąży powinna szczególnie zadbać o siebie i swoją dietę w tym okresie, aby zapobiec rozwojowi cukrzycy. Jej pojawienie się w trakcie ciąży jest sygnałem ostrzegawczym dla kobiety i jest nie bez znaczenia dla zdrowia dziecka. Oznacza, że organizm ma predyspozycję do zachorowania na cukrzycę typu 2.

Jak powinna wyglądać dieta ciężarnej?

Kobiety w ciąży powinny unikać częstego spożywania słodyczy i zastępować je owocami, owocami suszonymi bez dodatku cukru czy orzechami. Alternatywą dla pełnych pustych kalorii słodkości może być także gorzka czekolada, własnoręcznie przygotowane ciasteczka zbożowe z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem suszonych owoców lub bananów. Przyszła mama powinna także wykluczyć z diety słodzone i gazowane napoje oraz ograniczyć ilość cukru dodawanego do kawy zbożowej lub herbaty. W tym okresie ważna jest regularna kontrola masy ciała i umiarkowana aktywność fizyczna, dostosowana do etapu ciąży i stanu zdrowia kobiety. Ćwiczenia fizyczne w ciąży i podczas laktacji mają swoje niewątpliwe zalety, w tym zmniejszenie ryzyka nadciśnienia i cukrzycy.

Nawyki żywieniowe dziecka zaczynają się kształtować już w czasie ciąży! 1000 pierwszych dni życia, od momentu poczęcia ma kluczowe znaczenie dla zdrowia dziecka. Co więcej, wpływa ta również na jego dorosłe życie. W tym okresie jego organizm intensywnie się rozwija – dojrzewa układ pokarmowy oraz programuje się metabolizm. Pierwsze lata życia są kluczowe w rozwoju późniejszych preferencji smakowych i zwyczajów żywieniowych. Jeśli małe dziecko jest nieprawidłowo żywione, zwiększa to prawdopodobieństwo, że w przyszłości wystąpią u niego objawy otyłości, która jest jedną z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy. Niestety, jak wynika z badania Instytutu Matki i Dziecka, w Polsce już 32% niemowląt i małych dzieci ma nieprawidłową masę ciała.

Jak możemy przeciwdziałać cukrzycy karmiąc piersią?

WHO zaleca, by w trakcie pierwszych 6 miesięcy życia dziecko była karmione wyłącznie piersią, gdyż mleko matki zawiera wszystkie niezbędne dla prawidłowego rozwoju wartości odżywcze (oprócz witaminy D i K, które należy suplementować). Pokarm kobiecy odgrywa istotną rolę w obronie organizmu przed nadmiernym przyrostem masy ciała i jest uznawany za jeden z podstawowych elementów profilaktyki nadwagi i otyłości w pierwszych latach dziecka.

Rozszerzając dietę dziecka, nie wprowadzaj do niej cukru!

Etap rozszerzania diety malucha musi opierać się na produktach pełnowartościowych i różnorodnych. Rzecz jasna, posiłku muszą być dostosowane do wieku i potrzeb rozwijającego się dziecka. I tutaj pojawia się jeden z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych w czasie rozszerzania diety jest dosładzanie posiłków i napojów, by dostosowywać ich smak do upodobań osób dorosłych. Warto wiedzieć jednak, że najmłodsi chętnie akceptują smak neutralny. Małe dziecko, które otrzymuje słodkie dania w późniejszym wieku również będzie częściej i chętniej jadło takie produkty. Polscy eksperci i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) jednogłośnie zalecają, by w jadłospisie niemowląt unikać dodawania cukru. Jego nadmiar sprzyja również m.in. kolce, próchnicy zębów i otyłości, zaburzeniom łaknienia oraz zaparciom.

Słodkie dzieciństwo odbije się na Twoich dzieciach!

Cukier należy ograniczać czy nawet wyeliminować z diety, a szczególnie na każdym etapie 1000 pierwszych dni życia dziecka. Niestety z badań wynika, że w Polsce już pięciomiesięczne dzieci dostają słodycze, a aż 75% dzieci po 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukru. Oprócz słodyczy duże ilości cukru można znaleźć w wielu przekąskach typu fast food, keczupie, słodzonych płatkach śniadaniowych czy dżemach. Warto zastąpić je zdrowymi przekąskami, np. przecierami owocowymi lub samodzielnie przygotowanym budyniem czy kisielem bez dodatku cukru. Z diety najmłodszych zdecydowanie należy wykluczyć gazowane i słodzone napoje, a w ich miejsce wprowadzać wodę, koktajle mleczno-owocowe lub kakao.

Badania wykazują, że na cukrzycę choruje aż 2,6 miliona Polaków, z czego cukrzyca rozpoznana i leczona stanowi 60% przypadków. Bardzo ważna w zakresie zapobiegania epidemii cukrzycy jest więc edukacja rodziców. To oni bowiem mają wpływ na kształtowanie zwyczajów i nawyków żywieniowych, które mają znaczenie dla zdrowia dziecka, także w jego dorosłym życiu.

Źródło: Informacja prasowa / altermedia.pl

5/5 - (1 vote)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH