W naszym ciele żyje wiele jeszcze niezbadanych mikroorganizmów, ich łączna waga w samych jelitach może wynosić nawet do 2 kilogramów. Najwięcej bakterii mieści się w naszym przewodzie pokarmowym. Dobry stan mikroflory jelit pozytywnie wpływa na cały organizm, bowiem bakterie jelitowe odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie np. układu odpornościowego. Co zrobić, aby zadbać o odpowiedni poziom dobrej jakości bakterii jelitowych i czym tak naprawdę one są?
Bakterie jelitowe – dlaczego ich potrzebujemy?
Bez baterii nie istnieje życie, a nasz układ immunologiczny nie może prawidłowo funkcjonować. Nasze bakterie jelitowe spełniają szereg bardzo istotnych dla zdrowia funkcji. Jednym z ważniejszych zadań, jest to że chronią nasz organizm przed środowiskiem zewnętrznym. Poza tym bakterie jelitowe pomagają w trawieniu naszych pokarmów, produkują enzymy i dodatkowo produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe odżywiające nabłonek jelita.
Nabłonek jelitowy wraz ze śluzem i mikroflorą tworzą barierę jelitową od której prawidłowego działania zależy funkcjonowanie naszego układu trawiennego. Dodatkowo bakterie produkują witaminy z grupy B i K, które są niezwykle ważne dla organizmu. Te wszystkie funkcje powodują, że bez bakterii jelitowych nie ma sprawnego trawienia, wchłaniania i wydalania oraz odporności.
Czym jest dysbioza jelitowa?
Świat zewnętrzny i nasz styl życia nie sprzyja naszej mikroflorze, dlatego coraz częściej w kontekście mikroflory zwraca się uwagę na dysbiozę jelitową. Najprościej mówiąc dysbioza, to zaburzenia w ilości i jakości bakterii jakie posiadamy w naszym jelicie. Czynników wpływających na te zaburzenia jest wiele. Najczęstszym „cichym mordercą” naszej mikroflory jest nieprawidłowa dieta.
Wysokoprzetworzona dieta, pozbawiona drogocennego pożywienia dla naszych bakterii (błonnika), a także duża zawartość chemicznych „ulepszaczy” w niskiej jakości produktach spożywczych niszczą naszą mikroflorę. Na kondycję mikroorganizmów w jelicie wpływają również środki przeciwbólowe, leki zobojętniające treść żołądka czy antybiotyki, które przyjmujemy ze względu na przechodzone przez nas choroby. Dodatkowymi czynnikami niekorzystnymi dla mikroflory są nadmiar alkoholu, czy stres życia codziennego.
Jakie konsekwencje dla organizmu mogą mieć zaburzenia mikroflory jelitowej?
Zaburzenia mikroflory to podstawa i czynnik nasilający bardzo wielu chorób. Oczywiście możemy mówić tutaj o chorobach układu pokarmowego, ale również nie możemy zapomnieć o chorobach autoimmunologicznych, nowotworach jelit, stanach zapalnych jelit lub często powracających biegunkach i zaparciach, nawracających infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych i układu moczowo-płciowego. Ostatnio w kontekście mikroflory jelitowej bardzo dużo mówimy również o chorobach psychicznych, np. depresji lub autyzmie.
Jak prawidłowo dbać i bakterie jelitowe?
Chcąc zadbać o jakość naszych bakterii jelitowych, musimy przede wszystkim pamiętać, że podstawą jest prawidłowe odżywianie i odpowiednie dobieranie produktów spożywczych. Aby sprawdzić jakiej jakości jest nasza mikroflora, zaleca się badanie mikroflory jelitowej. W przypadku stwierdzonej dysbiozy powinniśmy pamiętać, aby dodatkowo wspomagać nasz organizm odpowiednimi prebiotykami (np. skrobią oporną ) i probiotykami (zawierającymi dobroczynne szczepy bakterii).
Źródło: informacja prasowa / instytut mikroekologii