Naukowcy z Instytutu Queensland (Australia) odkryli, że picie herbaty – ze względu na zawarte w niej antyoksydanty – może redukować ryzyko rozwinięcia się raka jajnika u kobiet.
Dr Christina Nagle, główna prowadząca badanie, stwierdziła w wywiadzie dla prasy, że spożywanie więcej niż czterech filiżanek czarnej, zielonej oraz ziołowej herbaty dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jajnika o blisko 30 proc.
W badaniu uczestniczyło 2700 Australijek (połowa kobiet była zdrowa, a u drugiej połowy zdiagnozowano raka jajnika). Każda uczestniczka badania wypełniła ankietę dotyczącą stylu życia, stosowanej diety oraz ilości spożywanej herbaty.
Zazwyczaj za najzdrowszą uważa się zieloną herbatę, jednak wyniki badania pokazały, że w walce z rakiem jajnika każdy rodzaj herbaty ma takie samo działanie.
W 75 proc. przypadków zdiagnozowanego raka jajnika jest zbyt późno na jego leczenie, ze względu na przerzuty na inne organy wewnętrzne. Dlatego specjaliści zalecają regularne badania okresowe, dzięki którym więcej kobiet ma szansę na wyleczenie. (Źródło: www.medicalnewstoday.com) ™