Przyroda kwitnie, a my oddajemy się urokom lata. Nie zawsze mądrze: wakacyjna dieta obfituje w potrawy tłuste, grillowane oraz w większą niż zwykle ilość używek. W “bezawaryjnym” spędzeniu urlopu pomogą nam leki roślinne, stosowane profilaktycznie i leczniczo.
Niespodzianki na talerzu
Wakacyjna dieta obfituje w potrawy tłuste, grillowane oraz w większą niż zwykle ilość używek. Częściej jadamy posiłki późnymi wieczorami, a to dodatkowo zakłóca metabolizm. Spożywamy posiłki z nieznanych źródeł, w przydrożnych restauracjach, co do których nie mamy pewności, jak było przygotowywane i przechowywane.
Dodajmy do tego trudniejsze warunki sanitarne i częsty brak dostatecznej higieny, a otrzymamy idealne warunk do rozwoju bakterii i grzybów. Przypłacamy to niestrawnością, zgagą, zaparciami i innymi problemami gastrycznymi. Zagrażają nam również zatrucia pokarmowe.
Kilometry w drodze
Czas urlopów to dłuższe niż zwykle podróże i zmiana trybu życia, często dość gwałtowna. Nasze organizmy muszą zmierzyć się z odmienną dietą, a nowe, inne od codziennego, otoczenie wcale nie zawsze przychodzi nam z pomocą. Jesteśmy przeciążeni wysokimi temperaturami, a podczas długich podróży narażeni na chorobę lokomocyjną.
Ratunek z natury
Bywa, że ratujemy się preparatami chemicznymi, które mają łagodzić skutki biesiad, a tymczasem dodatkowo obciążają nasz układ pokarmowy, szczególnie wątrobę. Tymczasem niezastąpioną pomocą w “bezawaryjnym” i przyjemnym spędzeniu wakacji mogą nam przynieść leki roślinne roślinne, stosowane profilaktycznie i leczniczo w ramach fitoterapii.
Leki roślinne w chorobach układu pokarmowego najczęściej znajdują zastosowanie jako środki rozkurczowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, produkcję i przepływ żółci w zaburzeniach żołądkowych, dróg żółciowych oraz wątroby.
Wspomagają także trawienie, ponieważ powodują zwiększenie wydzielania śliny i soków trawiennych żołądka. Zapobiegają bólom brzucha, uczuciu pełności w nadbrzuszu, nudnościom i wymiotom, zgadze. Te dolegliwości to objawy dyspepsji, które najczęściej nasilają się po posiłku.
LIŚĆ KARCZOCHA – ROŚLINNY SUROWIEC LECZNICZY STOSOWANY W ZABURZENIACH TRAWIENIA
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jest surowcem o dobrze znanych właściwościach leczniczych. Zwykle kojarzy się z wykwintnym warzywem spożywanym ze względu na niezwykle interesujący smak.
Po raz pierwszy w lecznictwie zastosowano liście karczocha we Francji w XVIII wieku. O tego czasu rozpoczęła się wędrówka tego niezwykłego surowca leczniczego przez laboratoria naukowe.
Liść karczocha zawiera czynne związki regulujące proces trawienia. Badania naukowe z dziedziny farmakologii doświadczalnej i klinicznej leku roślinnego wykazały, że wyciąg z karczocha pobudza wytwarzanie i wydzielanie żółci przez wątrobę oraz ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe.
Działa również rozkurczowo. Zapobiega tym samym objawom takim jak: uczucie pełności po posiłku, wzdęcia, nudności i bóle brzucha. Wyciąg z karczocha działa też odtruwająco na organizm i ochronnie na miąższ wątroby.
Stosowanie preparatów z karczocha może obniżać poziom cholesterolu we krwi nawet o ok. 30%. Za korzystne i cenne właściwości karczocha naukowcy uznali wybiórcze obniżanie szkodliwej frakcji cholesterolu LDL oraz korzystny wpływ na frakcję HDL, która w sposób naturalny zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej na ścianach tętnic.
Wyciąg z karczocha można stosować przez dłuższy czas, tym bardziej, że chroni wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanym przez leki, alkohol i inne czynniki toksyczne.
Trzeba pamiętać, że opisane wyżej właściwości lecznicze posiadają tylko standaryzowane preparaty lecznicze o statusie leku, które posiadają odpowiednio wysoki poziom składników aktywnych.
Terapia
W przypadku zaburzeń trawienia efekt leczniczy następuje niedługo po zażyciu preparatu, z kolei obniżenie poziomu cholesterolu wymaga dłuższej
i systematycznej terapii (ok. 6 tygodni).
Wyciąg z karczocha stosowany doraźnie po tłustym i ciężkostrawnym posiłku znosi uczucie ciężkości i przejedzenia, wzdęcia czy mdłości.
CYNACHOLIN – płyn, 100 ml. Produkt leczniczy zawiera etanolowy wyciąg płynny z karczocha (Cynarae extractum fluidum).
Wytwórca: PhytoPharm Klęka S.A. Lek do kupienia w aptece.
KŁACZE IMBIRU – ROŚLINNY SUROWIEC LECZNICZY STOSOWANY W CHOROBIE LOKOMOCYJNEJ
Imbir lekarski (Zingiber off.) stosowany jest szeroko zwłaszcza w kuchni dalekowschodniej. Komisja Europejska, w oparciu o badania naukowe, uznała natomiast kłącze imbiru za surowiec zapobiegający objawom choroby lokomocyjnej.
Kłącze Imbiru zawiera olejek eteryczny o charakterystycznym zapachu oraz smaku. To ten olejek i bogactwo składników nielotnych są odpowiedzialne za właściwości przeciwwymiotne Imbiru.
Kłącze imbiru stosowane w lecznictwie otrzymywane jest z imbiru lekarskiego. Substancje czynne występujące w surowcu pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci. Pomagają hamować objawy choroby lokomocyjnej, takie jak uczucie nudności, ból głowy, wymioty towarzyszące podróżom samochodem, samolotem czy statkiem.
Co istotne lek może być stosowany również u dzieci. Działanie przeciwwymiotne imbiru testowano m.in. na kadetach marynarki wojennej podczas sztormu.
W niektórych krajach stosowany jest nawet w celu zapobiegania wymiotom towarzyszącym chemioterapii oraz premedykacji (poprzez podawanie leków przed zabiegami operacyjnymi).
Terapia
Preparaty zawierające sproszkowany imbir lub wyciąg z niego zaleca się przyjmować około pół godziny przed planowaną podróżą. Dzienne dawka surowca powinna mieścić się w granicach 2-4 g. Lek nie wywołuje uczucia senności oraz nie wpływa na zdolność kierowania pojazdami.
AVIOPLANT – kapsułki 300 mg; Avioplant junior- kapsułki 250 mg. Produkty lecznicze zawierają sproszkowane kłacze imbiru.
Wytwórca: PhytoPharm Klęka S.A. Lek do kupienia w aptece.