Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi zapewnić nam porządną dawkę pełnowartościowej energii, abyśmy mogli stawić czoła codziennym wyzwaniom.
O tym, jak wielką wagę przykładamy do jedzenia śniadania, mówią zdjęcia publikowane w mediach społecznościowych. Wśród popularnych hasztagów, którymi posługujemy się przy oznaczaniu zdjęć naszych śniadań, królują #breakfast (użyty ponad 80 mln razy) oraz #śniadanie, który przez polskich użytkowników wykorzystany został ponad 600 tys. razy.
Jakie śniadania pokazujemy na zdjęciach?
Najczęściej śniadania, które jemy w ciągu tygodnia, zaraz przed wyjściem do pracy. Królują owsianki z bakaliami, energetyczne proteinowe koktajle, sałatki. Pojawiają się również zdjęcia śniadań typowo słodkich, w postaci naleśników, pancake’ów lub słodkich bułek.
Śniadanie ma zapewnić nam poza niezbędnymi właściwościami odżywczymi również doskonałe samopoczucie.
Proponujemy 3 śniadania z różnych stron świata: brazylijską tapiokę z gruszkami i suszonymi morelami, amerykańskie tosty z suszoną żurawiną i kalifornijskie pancakes z migdałami.
Brazylijska tapioka z gruszkami i suszonymi morelami
• 2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
• 1 łyżeczka aromatu wanilinowego Delecta
• 70 g tapioki
• 2 duże gruszki
• 350 ml mleka (może być roślinne)
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki płynnego miodu
• 100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
• 1 szklanka soku z pomarańczy
• 2 szklanki wody
• szczypta cynamonu
Tapiokę moczymy przez noc w 1,5 szklanki wody. Morele moczymy przez ten sam czas w soku pomarańczowym. Następnego dnia odsączoną tapiokę przekładamy do rondelka, dolewamy mleko, dodajemy aromat wanilinowy i 1,5 łyżki masła. Całość gotujemy. Następnie dodajemy miód i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Morele kroimy w paski i umieszczamy razem z gruszkami w drugi rondlu. Całość zalewamy 1 szklanką wody oraz 1 szklanką soku pomarańczowego, w którym moczyły się owoce. Dodajemy cynamon i wszystko gotujemy przez ok. 10 minut, aż gruszki będą miękkie. Tapiokę przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy owoce i dodajemy masło. Przed podaniem delikatnie posypujemy cukrem cynamonowym.
Amerykańskie tosty z żurawiną
- 4 kromki tostowego pieczywa (np. razowego)
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 limonka
- 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g Pestek dyni Bakalland
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz
Tosty podsmażamy z odrobiną oliwy na patelni (lub podpiekamy w tosterze). Następnie do miseczki przekładamy obrane awokado i rozdrabniamy je za pomocą widelca. Dodajemy żurawinę i pestki dyni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę musztardy. Całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciepłe tosty.
Kalifornijskie pancakes z migdałami
• 1 i ¼ szklanki mąki
• 1 jajko
• 1 i ¼ szklanki maślanki
• ¼ szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ¼ szklanki oliwy
• Szczypta soli
• Syrop z agawy lub syrop klonowy
• 100 g Migdałów Bakalland
Za pomocą blendera miksujemy dokładnie wszystkie składniki (poza syropem i migdałami). Następnie rozgrzewamy patelnie i na średnim ogniu smażymy pancakes. Każdą ze stron do odpowiedniego zarumienienia się. Gotowe polewamy ulubionym syropem i przekładamy migdałami.
informacja prasowa: 38PR & Content Communication
Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!
To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.
ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU
Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.