5 niezwykłych właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki przeżywa prawdziwy renesans. Uwielbiany przez starożytnych faraonów dziś wraca do łask w naszych kuchniach. Na czym więc polega fenomen „złota faraonów”?

Olej z czarnuszki słynie z wielu prozdrowotnych właściwości. Już w starożytnym Egipcie zauważono jego pozytywne wpływy na nasz organizm m.in. poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci, a także poprawę apetytu. Stosowano go również do przedłużenia przydatności produktów. Obecnie olej z czarnuszki ceniony jest przez rodziców, którzy chcą w naturalny sposób wesprzeć układ odpornościowy swojej pociechy. Jest to jedna z wielu zalet tego oleju.

Ma dużą wartość odżywczą i jest bogaty w witaminy F, E, A, K, D oraz biotynę. Wybierając olej warto zwrócić uwagę na sposób jego produkcji. Olej pozyskiwany poprzez mielenie czarnych nasion, które następnie poddawane są delikatnemu wytłaczaniu na zimno sprawia, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Tego typu oleje oferuje m.in. marka ViVio.

Wzmacnia odporność

Regularne spożywanie oleju z czarnuszki jest jednym z naturalnych sposobów wzmacniania odporności. Rodzice dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym chętnie sięgają po “złoto faraonów”, ponieważ pociechy przechodzą łagodniej infekcje oraz rzadziej chorują.

Przeciw depresji

Olej z czarnuszki zwiększa odporność na stres, poprawia ogólne samopoczucie oraz minimalizuje stany lękowe. Działa również uspokajająco.

Zwalcza alergie

Zawarty w oleju tymochinon blokuje wytwarzanie histaminy, która jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne. Układ odpornościowy mniej reaguje na alergeny, które znajdują się w naszym otoczeniu. Można stosować go również zewnętrznie przy alergicznych zmianach skórnych oraz AZS.

Poprawia stan skóry

Olej z czarnuszki zaleca się także osobom z egzemą, stanami zapalnymi skóry, trądzikiem czy łuszczycą. Ma pozytywny wpływ na zniszczoną, przebarwioną, podrażnioną oraz starzejącą się skórę. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym nawilża i odżywia skórę.

Dla cukrzyków

Olej z czarnuszki obniża poziom glukozy we krwi, zmniejsza odporność na insulinę, a także stymuluje regenerację komórek beta w trzustce u chorych na cukrzycę.

Olej z czarnuszki bez wątpienia zasługuje na miano “złota faraonów”. Dodawanie go do spożywanych codziennie potraw nie tylko wzmocni ich smak, ale również może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm.

Rate this post

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH