Magnez – pierwiastek życia


Nieprzypadkowo magnez nazywany jest pierwiastkiem życia. To od niego bowiem zależy zachodzący w roślinach zielonych proces fotosyntezy, bez którego niemożliwe byłoby życie zwierząt i ludzi.

Magnez (Mg) to nie tylko uczestnik fotosyntezy, ale tzw. makroelement, niezmiernie ważny dla wielu funkcji życiowych człowieka. Oto najważniejsze z nich.

Układ pokarmowy
Pierwiastek ten bierze udział w procesach metabolicznych. Odgrywa rolę w dostawie energii do tkanek i komórek organizmu, w tym zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Wspomaga pracę wątroby. Ułatwia wydalanie ołowiu z organizmu, co jest ważne zwłaszcza dla mieszkańców miast. Obniża poziom cholesterolu, działa odtłuszczająco. Jest również niezbędny dla właściwego trawienia soli mineralnych (wapnia, sodu, potasu) oraz witaminy C.

Układ nerwowy
Magnez jest regulatorem układu nerwowego. Przy przewlekłym jego niedoborze w tkankach nerwowych może dojść do deficytu ważnej dla procesu zapamiętywania substancji – dopaminy – i pojawiają się kłopoty z pamięcią.
Ma działanie uspokajające. Spełnia ważną funkcję w profilaktyce i terapii różnych chorób, np. depresji.

Układ krążenia
Magnez niezbędny jest do zapewnienia prawidłowej pracy serca. Wpływa także korzystnie na proces krzepnięcia krwi. Wzmacnia tętnice – działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo, a przez to zapobiega nawet zawałom.

Układ kostno-mięśniowy
Magnez jest materiałem budulcowym zębów i kości. Odgrywa ważną rolę w procesie skurczu mięśni (w tym mięśnia sercowego), wpływa korzystnie na pobudliwość nerwowo-mięśniową.

Układ odpornościowy
Stymuluje mechanizmy obronne organizmu. Zwalcza alergie oraz podatność na powstawanie nowotworów. Ponadto wykazuje wpływ na gruczoły wydzielanie wewnętrznego (np. tarczycę) oraz układ moczowo-płciowy (przeciwdziała schorzeniom pęcherza, zapaleniom prostaty). Reguluje także powstawanie estrogenów. Przeciwdziała zaburzeniom wzrostu u młodzieży.

Źródła w naturze
Źródłami magnezu w naszej diecie są: rośliny zielone, strączkowe (soja), kukurydza, awokado, banany, ziarna zbóż (kasza gryczana, jęczmienna), kakao, czekolada, orzechy, migdały, mleko. Nie ma obawy o przedawkowanie, gdy pochodzi z naturalnych źródeł. Niestety, z powodu jego znikających zasobów w glebie oraz usuwania z żywności w procesach oczyszczania coraz mniej tego pierwiastka dociera do naszego organizmu.

Jednakże często i niepotrzebnie sami przyczyniamy się do utraty tego ważnego makroelementu. Głównie poprzez stres, przepracowanie, nadużywanie alkoholu i innych używek, nadmiar tłuszczu i cukru w diecie czy też „kuracje” odchudzające. Deficyt magnezu może być również spowodowany infekcją czy biegunką.
Trzeba pamiętać o wnikliwej obserwacji organizmu i w przypadkach takich problemów koniecznie uzupełnić stratę magnezu. Tylko w ten sposób możemy wyeliminować dolegliwości.


#Objawy niedoboru Mg

  • trudności z koncentracją,
  • bezsenność,
  • poranne zmęczenie (nawet po wielu godzinach snu),
  • stany niepokoju i lęku,
  • zawroty i bóle głowy,
  • skurcze i „mrowienie” mięśni,
  • napadowe bicie serca,
  • nudności,
  • wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci,
  • próchnica zębów,
  • podatność na infekcje.
4.5/5 - (285 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH