Dieta pacjentów leczonych IMAO

Dieta pacjentów leczonych IMAO


Inhibitory monoaminooksydazy (IMAO) należą do leków, których zażywanie – ze względu na wysokie ryzyko interakcji z pożywieniem – wymaga ścisłej kontroli diety.

Monoaminooksydaza (oksydaza monoaminowa, MAO) jest enzymem katalizującym proces oksydatywnej deaminacji amin biogennych, w tym tyraminy powstającej z rozkładu białek długo przechowywanej lub fermentującej żywności. W związku z tym inhibitory MAO pośrednio hamują także metabolizm tyraminy, podnosząc jej poziom we krwi. Zwiększenie stężenia tyraminy w osoczu może skutkować podwyższeniem ciś­nienia krwi, a w ciężkich przypadkach może nawet prowadzić do przełomu nadciśnieniowego. Jego groźnym powikłaniem może być niedokrwienie serca i krwotok wewnątrzczaszkowy. Inne objawy niepożądane związane z zahamowaniem metabolizmu tyraminy to: bóle głowy, migreny, fotofobia, mdłości, wymioty, uczucie kołatania serca lub sztywność karku.
Do grupy leków wchodzących w interakcje z tyraminą zaliczamy leki przeciwdepresyjne, takie jak: fenelzyna, tranylcypromina, moklobemid, a także stosowany w bakteryjnych zakażeniach żołądkowo-jelitowych furazolidon oraz stosowany w terapii gruźlicy izoniazyd.

Zakazane produkty
Tyramina występuje w dużej ilości w serach dojrzewających, drożdżach piwowarskich, bobie, winie (wermut, chianti), szampanie, likierach, kiełbasach, wątróbkach, pasztetach, rybach wędzonych i marynowanych, kawiorze, przejrzałych bananach oraz awokado, figach, rodzynkach, śliwkach, kiszonej kapuście, tofu, pomidorach, keczupie, czekoladzie, sosie sojowym, a także w kwaśnej śmietanie.

Pacjenci przyjmujący IMAO mają bezwzględny zakaz spożywania dojrzewających serów (roquefort, camembert, brie, cheddar, parmezan), solonych, marynowanych i wędzonych ryb, zwłaszcza śledzi, oraz drożdży piwowarskich. Powinni uważać także na produkty zawierające średnie ilości tyraminy (świeże awokado, maliny, dżem malinowy, kawa, herbata, cola, gin, wódka, whisky). Produkty te dozwolone są tylko w ograniczonych, niewielkich ilościach.

Dawki toksyczne
Bardzo trudno ustalić, jaka dawka amin biogennych, dostarczonych wraz z pożywieniem, jest toksyczna. Zależy to bowiem od cech osobniczych człowieka, a także od równoczesnej obecności w pożywieniu innych amin. Może się bowiem zdarzyć, że świeży banan lub awokado nie zaszkodzą pacjentowi, zaś te same owoce zjedzone w postaci przejrzałej mogą doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji.

Dawka toksyczna dla tyraminy wynosi 100-800 mg/kg, natomiast 6 mg tyraminy uznaje się za dawkę niebezpieczną dla osób przyjmujących leki będące inhibitorami MAO. Zatem niezwykle istotne jest, aby osoby zażywające wyżej wymienione leki przestrzegały diety ubogiej w tyraminę, unikały żywności długo przechowywanej, sfermentowanej czy niepasteryzowanej. Pacjenci powinni także zwracać uwagę na odpowiednie rozmrażanie żywności oraz unikanie lokali gastronomicznych o wątpliwej jakości.

4.6/5 - (294 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH