Zdrowe i smaczne odżywianie

W zabieganej codzienności proste sposoby są na wagę złota. Jeśli twój tryb życia jest daleki od zdrowego, albo chciałabyś jeszcze bardziej się postarać, pomyśl o drobiazgach, których zmiana nie będzie uciążliwa, a może zdziałać wiele dobrego.

Jeśli twoja dieta odbiega od zdrowej, zacznij od małych zmian. Zamiast gotować ziemniaki do obiadu i polewać masłem, upiecz je. Koniecznie razem ze skórką, bo to w niej jest najwięcej potasu, który jest bardzo ważny m.in. dla prawidłowej pracy serca. Możesz je też zastąpić batatami, które są słodsze i bardziej kolorowe, więc powinny też przypaść do gustu dzieciom. Nie zapomnij dodać do nich świeżego rozmarynu! Dodaje smaku mięsom i pieczonym warzywom, a do tego jego zapach w naturalny sposób poprawia koncentrację. Możesz więc postawić krzaczek w pokoju dzieci. Będziesz mieć świeżą przyprawę pod ręką, a one wsparcie w nauce.

Zdrowe zamienniki

W prostych deserach mąkę i jajka zastąp bananami. W zimie można je upolować naprawdę tanio, a są bogate w potas i magnez, który tracimy m.in. przez stres. Nadają się idealnie na przykład do owsianych ciasteczek. Półtorej szklanki gotowych płatków wymieszanych z 3 bananami, ulubionymi dodatkami – np. żurawiną (bogata w witaminę C, a do tego wygląda jak słodycze) i łyżka kakao wystarczą, by wyczarować pyszny i zdrowy deser, który jest gotowy po kilkunastu minutach w piekarniku. Smakują pysznie na ciepło i na zimno, więc możesz je spokojnie zabrać na drugi dzień do pracy jako przekąskę albo drugie śniadanie.

Proste rozwiązania są najlepsze

Myślisz, że nie masz czasu na zdrowe gotowanie? Postaw na bezmięsne zupy

Zwłaszcza kremy, które zmiksuje na gładko nawet najprostszy blender za kilkadziesiąt złotych. To potężna porcja warzyw, którą łatwo strawić i do tego ogrzewa, kiedy jest zimno. Są bardzo łatwe w przygotowaniu (zwłaszcza, jeśli raz ugotujesz dużą ilość warzywnego bulionu i np. zamrozisz go albo zapasteryzujesz w słoikach), można je przelać do termosu, dużego kubka termicznego, a nawet słoika i zabrać do pracy jako zdrowy i pyszny obiad.

Gotuj sezonowo

Marchew, pietruszka, buraki, ziemniaki i inne warzywa zimą są nie tylko tanie, ale i bardzo uniwersalne – można je gotować, piec, smażyć, łączyć ze sobą i z wieloma różnymi przyprawami, które potrafią całkowicie odmienić ich smak. By oszczędzić czas i pieniądze staraj się też gotować więcej na raz, tak, żeby obiad wystarczył na dwa dni. Jeśli wyrobisz u siebie taki nawyk, bardzo pomocne będą wszelkiego rodzaju plastikowe i szklane pojemniki na żywność. Zarówno do przechowywania w lodówce, jak i noszenia do szkoły czy pracy.

Kiedy nie masz czasu na dokładne planowanie posiłków, improwizacja to cecha, którą powinnaś pielęgnować. Zostało ci sporo kaszy jaglanej z obiadu? Dodaj do niej mleczko kokosowe albo syrop owocowy, trochę świeżych owoców, które akurat masz pod ręką i deser gotowy. A może wolisz batoniki? Zmierzaj kilka garści dowolnych orzechów z miodem, wyłóż gotową masę na blachę, podziel nożem na prostokąty i piecz 20-30 minut w piekarniku.

Jeśli naprawdę chcesz zdrowiej (i wciąż smacznie) się odżywiać, na dłuższą metę bez planowania się nie obejdzie. Ale wdrożenie drobnych zmian – polegających np. na robieniu zapasów suszonych owoców i orzechów, które zastąpiłyby „sklepowe” słodycze – nie wymaga wiele czasu, wysiłku czy przygotowań.

Rate this post

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH