Naukowcy ostrzegają, że jedna z najpopularniejszych obecnie diet – dieta Atkinsa – może być bardzo groźna dla serca.
Dieta Atkinsa po raz pierwszy została zaprezentowana w 1972 roku na łamach książki „Dr. Atkins’ Diet Revolution”. Książka sprzedała się w nakładzie ponad 10 milionów egzemplarzy i przez 158 tygodni nie schodziła z listy bestsellerów.
Według kardiologów może mieć jednak bardzo niebezpieczne skutki zdrowotne. Przyczyna tego jest jest obniżenie w niej spożycia węglowodanów, co skutkuje podwyższeniem poziomu cholesterolu. Zasada jest prosta: je się duże ilości tłuszczów w połączeniu z białkami, unika się natomiast produkty zawierające proste i złożone cukry. Kardiolodzy twierdzą, że taka dieta jest bardzo szkodliwa. Podwyższenie poziomu cholesterolu może bowiem prowadzić do schorzeń serca. Co ciekawe, twórca diety – Robert Atkins – z zawodu sam jest kardiologiem.
Autorka badań na temat szkodliwości diety Atkinsa, prof. Ingegerd Johansson z University of Gothenburg komentowała: „związek między zdrowiem i odżywianiem jest złożony. Polega on na interakcji pomiędzy określonymi składnikami, genetycznymi czynnikami i indywidualnymi potrzebami. Niska zawartość węglowodanów w diecie i wysoki poziom tłuszczu może pomóc w utracie masy ciała. Jednak jest to efekt krótkotrwały. Wyniki badań wskazują, że długotrwałe stosowanie diety powoduje zwiększenie się poziomu cholesterolu we krwi, który może prowadzić do chorób układu krążenia”.