Słodziki lepsze niż cukier

Słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie powodują wzrostu poziomu glukozy we krwi, pozwalając tym samym kontrolować wagę – wynika z najnowszego badania opublikowanego na łamach „US Endicronology”.

Autorzy badania przekonują, że wcale nie musimy rezygnować ze słodkich pokarmów i napojów, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Upodobanie do słodkiego smaku jest powszechną cechą ludzi. Niemowlęta, dzieci i nastolatki uważają pokarmy i napoje o słodkim smaku za bardzo atrakcyjne. Przez powiązanie przyjemnych wrażeń smakowych z wartościami odżywczymi słodki smak stał się potężnym motorem ludzkich zachowań żywieniowych.

Gorzki smak z kolei, związany z substancjami toksycznymi, był sygnałem ostrzegawczym przed zagrożeniem i prowadził do natychmiastowego odrzucenia pokarmu przez dziecko.

Upodobanie do słodkiego smaku zazwyczaj zmniejsza się z wiekiem, jednak nigdy całkowicie nie zanika. Nawet w podeszłym wieku słodkość pobudza łaknienie.

Jeśli prowadzimy zdrowy, aktywny tryb życia, nie musimy przesadnie kontrolować wrodzonego upodobania do słodyczy. Jednakże wysokie wskaźniki otyłości u dzieci i dorosłych przekonują o potrzebie równoważenia liczby kalorii spożywanych i spalanych.

Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, radzi, by zastępować cukier słodzikami: -Zwiększone spożycie węglowodanów prostych, poza powodowaniem wzrostu dobowego poboru energii i przyrostu masy ciała, może również nasilać zaburzenia gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Dlatego tak ważne jest zastąpienie węglowodanów prostych niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Stanowią one ważną alternatywę dla nadania słodkiego smaku produktom spożywczym i napojom; dodatkowo, pozwala to uniknąć niekorzystnych działań metabolicznych, przy zachowaniu atrakcyjności smakowej produktów – stwierdziła podczas Kongresu Medycyny Rodzinnej w Poznaniu.

Stosowanie słodzików korzystnie wpływa również na higienę jamy ustnej. Substancje te nie ulegają fermentacji i nie przyczyniają się do powstania próchnicy zębów.

Ponadto naukowcy udowodnili, że słodziki są całkowicie bezpieczne dla chorych na cukrzycę, a ich stosowanie może nawet zapobiegać jej rozwojowi.

(Źródło: On Board Public Relations)

4.9/5 - (68 votes)

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH