Salmonella w sałacie

Salmonella zakaża dostępną w sprzedaży sałatę ukrywając się we fragmentach jej korzeni, a w obecności zawartych tam związków węglowych – podobnych do cukru – bakteria aktywuje geny, dzięki którym może zakażać ludzi i przyczepiać się do komórek w tej części warzywa – informują naukowcy z Holandii na
łamach pisma “ISME Journal”.

Bakterie Salmonelli są jednymi z najlepiej znanych patogenów wywołujących zakażenia żywności i choroby u ludzi. Powszechnym źródłem zakażeń Salmonellą jest drób, surowe jajka i zbyt długo przechowywana żywność. Niemniej jednak, zdarzają się także zakażenia tą groźną bakterią po spożyciu świeżych produktów, takich jak sałata.

Naukowcy odkryli, że bakteria aktywnie przemieszcza się w kierunku korzeni warzywa, a jej ruch jest stymulowany przez wydzielane tam związki cukrowe. Badania genetyczne, wykazały, że geny odpowiedzialne za zjadliwość bakterii Salmonelli aktywowane są w obecności korzeni, co sugeruje że Salmonella jest
przystosowana do przyczepiania się do korzeni sałaty.

Autorzy pracy sugerują, że wiedza na temat drogi infekcji przez korzenie różnych roślin powinna stanowić podstawę do opracowania strategii zapobiegania infekcjom bakteriami Salmonelli i jednocześnie uspokajają, że ryzyko zakażenia tą drogą jest relatywnie niskie.

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH