Aż 32 proc. Polaków jada w pracy tylko jeden posiłek, dostarczając organizmowi minimalną dawkę energii. Najczęściej sięgamy po kanapkę, drożdżówkę lub słodycze – pokazują wyniki badania „Co Polacy jedzą w pracy?”.
Posiłkiem, jaki najczęściej zjada w pracy aktywny zawodowo Polak jest drugie śniadanie, po które sięga 73 proc. respondentów. Połowa codziennie je kanapki i tylko kilka razy w tygodniu konsumuje świeże owoce i jogurty, nadrabiając słodyczami oraz słodkimi wypiekami.
Tymczasem według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), racjonalne odżywianie może wpływać na wzrost wydajności w pracy aż o 20 proc. Natomiast niewłaściwa, monotonna i wysokokaloryczna dieta oraz rezygnacja z posiłków obniżają wydolność organizmu, co wpływa na pogorszenie efektów pracy oraz przyczynia się do występowania otyłości.
Dobrym rozwiązaniem jest przygotowywanie posiłków w domu – gotując obiad zróbmy większą porcję i część spakujmy do pracy na następny dzień. Do tego owoc lub marchew do chrupania i mamy zdrowe posiłki. Zamiast słodkiej bułki wybierzmy stuprocentowy sok owocowy, czekoladę zastąpmy na przykład jogurtem lub kefirem.
Warto także pamiętać o tym, by jeść regularnie. W pracy często łatwiej jest zapanować nad porami posiłków – wystarczy wyznaczyć sobie 2-3 pory i starać się tego trzymać.
Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadziła pracownia IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.
(Źródło: zdrowie.wieszjak.polki.pl)