Peptydy z łososia zbawienne dla zdrowia

Mięso łososia poprawia gospodarkę organizmu glukozą, znacząco obniża ciśnienie krwi, niweluje stany zapalne w organizmie, a także redukuje tkankę tłuszczową – donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Laval.

Kanadyjscy badacze, pod kierownictwem prof. Andre Marette, zbadali wpływ spożywania łososia na organizm ssaka, przeprowadzając eksperyment na myszach. Okazało się, że za pozytywny wpływ mięsa łososia na organizm odpowiadają peptydy – organiczne związki chemiczne, które trudno wyraźnie odróżnić od białek.

W toku eksperymentu myszy podzielono na trzy grupy, którym zróżnicowano dietę. Pierwsza grupa gryzoni przez pół roku odżywiana była w normalny sposób, druga miała dietę bogatą w cukry i tłuszcze, natomiast trzecia karmiona była tłuszczowo-cukrowym pożywieniem z dodatkiem 10 proc. peptydów z łososia. Właśnie w ostatniej grupie zaobserwowano pozytywne zmiany zdrowotne.

Jak podkreślił prof. Marette, naukowcy są dopiero na początku drogi do poznania specyfiki peptydów. Testowana frakcja zawierała ich od 10 do 20, jednak badacze nie są pewni, czy bioaktywny jest tylko jeden z nich czy wszystkie, a także czy mogą działać osobno czy tylko jednocześnie z innymi czynnikami. Kwestie te wymagają dalszych badań.

Rezultaty eksperymentów przeprowadzonych przez grupę badawczą z Uniwersytetu w Laval zostały zaprezentowane w Quebec podczas kolokwium na temat wpływu substancji bioaktywnych na zdrowie człowieka.

(Źródło: rp.pl)

4.3/5 - (3 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH