Spożywanie zaledwie garstki orzechów włoskich dziennie znacząco poprawia kondycję układu krążenia, wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu oraz elastyczność naczyń krwionośnych i w efekcie chroni przez zawałem serca – twierdzą naukowcy z Penn State University (USA).
Badacze sprawdzili, jak konkretnie orzechy włoskie wpływają na pracę układu krążenia. Zaobserwowali, że u osób, które jedzą je regularnie, występuje mniejsze ryzyko chorób serca i zawału. Co ciekawe, dobroczynny wpływ orzechów widoczny jest już po czterech godzinach od ich spożycia. Wtedy obniża się poziom cholesterolu oraz poprawia się elastyczność naczyń krwionośnych, co ułatwia przepływ krwi – czytamy w „Daily Mail”.
Autorzy badania zachęcają do spożywania orzechów cztery razy w tygodniu, bo taka dawka wystarcza do poprawy pracy układu krążenia. Przekonują, że najlepsze efekty daje olej z orzechów włoskich.
Aby dojść do tych wniosków, naukowcy porównali działania orzechów, skórek orzechów i oleju z orzechów w badaniu z udziałem 15 ochotników. Wykonywali u nich badania po pół godziny, godzinie, dwóch i czterech godzinach od spożycia orzechów.
-Nasze badania wykazały, że olej znajdujący się w orzechach włoskich pomaga utrzymać prawidłową funkcję naczyń krwionośnych – powiedziała Claire Berryman, autorka badań. – Olej z orzechów włoskich działał szczególnie korzystnie na komórki śródbłonka, które wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych – dodała.
Orzechy włoskie zawdzięczają swoje dobroczynne właściwości dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy E.
(Źródło: zdrowie.dziennik.pl)