Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowe wytyczne zalecające osobom dorosłym spożywanie mniej soli i określające minimalny poziom potasu w codziennej diecie w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca i udarów mózgu.
„Dorośli powinni spożywać mniej niż 2 gramy sodu, mniej niż 5 gramów soli oraz co najmniej 3,51 grama potasu dziennie” – poinformowała ONZ-owska agenda w wydanym komunikacie. Do tej pory WHO rekomendowała spożywanie 2 gramów sodu dziennie.
Jak podkreślił Gregory Hartl, rzecznik WHO, po raz pierwszy organizacja ta podaje wytyczne co do spożycia sodu i soli dla dzieci powyżej drugiego roku życia, w zależności od ich wzrostu i wieku.
Sód, znajdujący się w produktach mlecznych czy jajkach, jest obecny „w znacznie większych ilościach w żywności przetworzonej” takiej jak pieczywo, chipsy, orzeszki i słodycze, a także w przetworach mięsnych, kostkach rosołowych i przyprawach, takich jak np. sos sojowy – informuje WHO.
Osoby, które spożywają za dużo sodu i zbyt mało potasu, mogą być narażone na podwyższone ciśnienie, a więc czynnik zwiększający ryzyko chorób serca i udarów mózgu.
(Źródło: rynekzdrowia.pl)