NAFLD to poważne wyzwanie medyczne, które aktualnie zyskuje miano globalnej epidemii. Jak z walczyć z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby?
Za choroby wątroby w dużym stopniu odpowiada nadmierne spożywanie alkoholu. Jednak NAFLD to choroba polegają na nadmiernym gromadzeniu lipidów w hepatocytach u osób, które nie nadużywają alkoholu. Stąd nazwa – niealkoholowa.
Dbaj o wątrobę
Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w organizmie człowieka. Odpowiada za ponad 500 funkcji. Poza tym jej prawidłowe działanie wpływa pozytywnie na inne narządy wewnętrzne. W przypadku uszkodzenia wątroba nie może spełniać swoich funkcji.
Podstawowym budulcem błon otaczających komórki wątroby są fosfolipidy, które stanowią blisko 65% jej składu. W każdym przypadku choroby wątroby lub jej uszkodzenia następuje zmniejszenie poziomu fosfolipidów, zmiana ich składu i zmniejszenie płynności błon. Ponadto może prowadzić do zaburzeń czynności wątroby i zaburzeń aktywności enzymów, receptorów i białek przenośnikowych związanych z błonami.
Niewłaściwa dieta sprzyja NAFLD
Niedobór fosfolipidów w diecie może sprzyjać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby. NAFLD jest najczęstszą przyczyną przewlekłego uszkodzenia tego narządu i może przejść w kolejne stadia – prowadząc do marskości lub raka wątrobowo-komórkowego.
Czynniki ryzyka NAFLD
Kluczowym czynnikiem ryzyka NAFLD jest otyłość, do której prowadzą nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Szczególnie nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, przy niedoborze wielonienasyconych kwasów omega-6 prowadzi do zaburzeń syntezy fosfolipidów w wątrobie. Konieczne jest wówczas systematyczne uzupełnianie mieszaniną fosfolipidów uzyskiwanych z nasion soi, zawierających fosfatydylocholinę, bogatą we wspomniane kwasy omega-64.
Niezbędne fosfolipidy
Nie wszystkie fosfolipidy wchodzą w struktury błon komórkowych lub szlaki metaboliczne. Muszą to być fosfolipidy niezbędne (EPL – Essential phospholipids) wysokiej jakości. Powinny zawierać wysoki poziom kwasu linolowego, który jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega-6.
Fosfolipidy niezbędne pełnią szereg dobroczynnych funkcji dla wątroby. Najważniejsze z nich to różnicowanie, proliferacje i regeneracja komórek oraz do transport cząsteczek przez błony. Poza tym hamują procesy włóknienia w wątrobie, zwiększają rozpuszczalność cholesterolu w żółci, uczestniczą w trawieniu tłuszczów i poprawiają wchłanianie się nierozpuszczonych witamin. Przede wszystkim jednak, fosfolipidy niezbędne wnikają w uszkodzone części błon komórkowych wątroby i przyspieszają jej regenerację.
Suplementy diety nie pomogą
Wysokiej jakości fosfolipidy niezbędne, bogate w najważniejszy składnik aktywny – dilinoleilofosfatydylocholinę (DLPC), zawierają wyłącznie wysokiej jakości leki.
źródło: informacja prasowa Procontent Communication