Nie zapominajmy o magnezie


Swego czasu sporo mówiło się o tym jednym z najważniejszych pierwiastków w naszym organizmie. Ostatnio jednak wygląda na to, że powoli o magnezie zaczynamy zapominać. A pamiętajmy, że to czwarty pod względem ilości składnik mineralny ustroju. W ciele dorosłego człowieka jest go prawie 30 gramów!

Magnez jest niezbędny do działania około 80 enzymów i tak zwanej aktywacji witaminy B1. Stabilizuje i uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych. Zapewnia funkcjonowanie mitochondriów komórkowych, uczestniczy, razem z wapniem, w funkcjonowaniu tkanki nerwowej i mięśniowej. Magnez w znacznej mierze uczestniczy we wchłanianiu potasu. Jest niezwykle istotnym elementem chroniącym serce. Bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych regulujących prawidłowy rytm jego bicia. Chroni komórki serca przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i innymi substancjami toksycznymi, przez co zapobiega zmianom miażdżycowym w całym układzie krwionośnym. Ciekawe jest to, że na terenach gdzie pije się tak zwaną twardą wodę zawierającą magnez, wapń, cynk, lit i inne minerały, ilość zgonów na zawał serca jest znacznie mniejsza niż na terenach spożycia wody miękkiej. Często jako przykład podaje się porównanie Londynu (twarda woda) i Glasgow (miękka woda) gdzie ilość zgonów spowodowanych zaburzeniami układu krążenia jest o 50% wyższa.

Ważny dla kości
Prawie połowa magnezu znajdującego się w ustroju, zawarta jest w kościach. Pozostaje on tam w dynamicznej równowadze w wapniem. Jeśli przyjmujemy zbyt dużo magnezu – wzrost kości jest wolniejszy, ale dużo gorzej jest jeśli jemy go w zbyt małych ilościach. Wszelkie niedobory mogą powodować: niewydolność pracy serca, arytmię nadciśnienie, próchnicę zębów, wypadanie włosów, stany depresyjne, pogorszenie koncentracji, bóle i zawroty głowy, zaburzenia koncentracji, skurcze mięśni, drętwienie kończyn, drgania powiek, puchnięcie dziąseł, bezsenność, pocenie się w nocy, a nawet złe sny!

Nie przedawkujesz
Nie martwiłbym się zatem przedawkowaniem magnezu, szczególnie, że jest z łatwością wydalany z organizmu i szkodliwe stężenie występuje bardzo rzadko, na przykład przy niewydolności nerek.

Gdzie jest go najwięcej? W kakao, orzechach i soi. Szczególnie polecane jest spożywanie właśnie soi, uważanej za jedną z najzdrowszych roślin w ogóle. Orzechy dla pań dbających o linię nie są zbyt dobre (tuczą), a kakao pije się zwykle z krowim mlekiem, które wbrew ogólnym opiniom jest produktem w dużych ilościach zdecydowanie szkodliwym. Ponadto magnez zawierają niektóre owoce, kasze, nasiona roślin strączkowych, mak i pieczywo pełnoziarniste.


#Warto wiedzieć…
100 gramów produktów zawiera średnio, następujące ilości magnezu:

  • mak, fasola sucha – 500 mg
  • kakao – 440 mg
  • kasza jaglana i jęczmienna – 270 do 290 mg
  • soja i mączka sojowa – 250 – 290 mg
  • orzechy ziemne – 240 mg
  • kasza gryczana prażona – 220 mg
  • orzechy włoskie i laskowe – 130 – 230 mg
  • groch – 120 – 180 mg
  • suszone owoce róży – 120 mg
  • płatki owsiane – 130 mg
  • ser z mleka chudego – 100 mg
  • jeden banan – 60 mg
  • warzywa świeże – do 30 mg
  • pieczywo razowe – 20 – 80 mg
  • pieczywo pszenne białe – 10 – 20 mg
  • nać pietruszki – 20 mg

#czy wiesz że…

  • Mało kto zdaje sobie sprawę jak bogatym w mikroelementy i przez to wartościowym produktem odżywczym jest… czekolada. Tylko jedna tabliczka pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na magnez. Zawiera ponadto sporo wapnia, żelaza, fosforu i potasu, a także przeciwpróchniczy fluor! Nie należy jednak przesadzać z jej spożywaniem, a to z powodu obecności sporej ilości niezdrowego w nadmiarze – cukru.Historia czekolady jest długa. Już prekolumbijscy Aztekowie raczyli się gorącym napojem przyrządzonym z uprażonych ziaren kakaowca. W XVI w. ten egzotyczny napój trafił do Hiszpanii. Tam uznano go za zbyt gorzki, więc dodano nieco cukru i w ten sposób powstała znana do dziś czekolada pitna. Pierwsze fabryki czekolady powstały w połowie XVIII w., ale ich wyroby nie zadowoliłyby dzisiejszych smakoszy. Były niezwykle tłuste, wyrabiano je bowiem z całych ziaren kakaowca.

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH