Coraz więcej pacjentów odczuwa dolegliwości bólowe z powodu schorzeń stawów. Dlatego tak ważna jest profilaktyka ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedniej diety i suplementacji substancji regenerujących chrząstkę stawową.
Stawy to ruchome połączenia pomiędzy elementami układu kostno-szkieletowego. Przeciążenia, kontuzje lub infekcje wywołują mikrouszkodzenia chrząstki stawowej oraz zapalenie okolicznych tkanek, w konsekwencji czego pojawia się ból.
Co szkodzi stawom?
Schorzenia stawów dotykają połowy Polaków po 50. roku życia. Najczęściej występuje choroba zwyrodnieniowa stawów (osteoarthrosis) wynikająca z ich „zużycia”. Jest ona uwarunkowana zarówno czynnikami genetycznymi, jak i nabytymi zaburzeniami w budowie anatomicznej pojawiającymi się z wiekiem, wskutek intensywnego wysiłku fizycznego, wielokrotnie powtarzających się urazów czy nadwagi. Nie można oczywiście wyeliminować czynników genetycznych, ale prawidłowa dieta, a zwłaszcza umiarkowana aktywność fizyczna pozwala znacząco poprawić kondycję stawów.
Białka kolagenowe
Stawy zbudowane są z jamy stawowej wypełnionej mazią wydzielaną przez kosmki maziowe, chrząstki stawowej pokrywającej nasady kości oraz otaczającej je torebki stawowej. Skład chemiczny i struktura tkanki chrzęstnej decydują o funkcji stawów. Macierz chrzęstna ma budowę warstwową, a w jej skład wchodzą głównie woda, białka kolagenowe oraz proteoglikany. Ważne jest dostarczenie organizmowi niezbędnej codziennej dawki substancji zapewniających jej prawidłową odbudowę.
Woda zapewnia chrząstce właściwości lepko-elastyczne, dlatego w przypadku problemów stawowych istotne jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Kolagen, głównie typu II i IX, warunkuje wytrzymałość i elastyczność chrząstki dzięki dwóm charakterystycznym aminokwasom: hydroksyprolinie i hydroksylizynie. Powstają one podczas hydroksylacji naturalnie występujących w organizmie aminokwasów – proliny i lizyny – a proces ten zachodzi tylko w obecności witaminy C.
Dieta i suplementy
Korzystny wpływ na strukturę stawów ma również naturalnie występująca w chrząstce stawowej glukozamina – prekursor syntezy glikozaminoglikanów, takich jak chondroityna i kwas hialuronowy, które nadają chrząstce elastyczność i warunkują jej prawidłowe nawodnienie. Zdolność do fizjologicznej syntezy glukozaminy zmniejsza się wraz z wiekiem. W produktach żywnościowych występuje ona jedynie w śladowych ilościach, dlatego w przypadku dolegliwości stawowych warto pomyśleć o suplementacji. Ponadto należy unikać spożywania produktów żywnościowych bogatych w solaninę (np. pomidory, ziemniaki, papryka), gdyż może ona zaostrzać objawy choroby.
Piśmiennictwo u autorki.