Moc truskawek

Co roku oczekujemy na pojawienie się na targach pierwszych truskawek, nie każdy jednak wie, jak bardzo są one zdrowe.

Wcześniejsze badania wykazały, że truskawki, jak mało które owoce, zapobiegają podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Ponadto, częste jedzenie truskawek zapobiega podnoszeniu się w organizmie tzw. „złego cholesterolu” (LDL).
Najnowsze badania zespołu z Uniwersytetu w Warwick (Wielka Brytania), kierowanego przez prof. Paula Thornalleya wykazały, że wyciąg z truskawek aktywuje białko o nazwie Nrf2. Zwiększa ono aktywność procesów ochronnych, w tym tych, które przeciwdziałają utlenianiu. Nrf2 obniża w organizmie poziom tłuszczów i cholesterolu, dzięki czemu poważnie zmniejsza ryzyko powstawania chorób serca i układu krążenia.
Dalsze badania naukowców z Warwick będą miały na celu wskazanie najzdrowszych odmian truskawek, najlepszych sposobów na ich podawanie i przetwarzanie oraz optymalnych wartości porcji.
(Źródło PAP)

4.5/5 - (291 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH