Kofeina zagraża ciąży

Naukowcy ostrzegają, że duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży wraz z kawą, herbatą czy gorącą czekoladą zwiększają ryzyko poronienia o blisko 40 proc. Artykuł na ten temat ukazał się na łamach „American Journal of Obstetrics and Gynecology”.

Naukowcy śledzili przebieg ciąży 1063 kobiet. Te, które przyjmowały 200 mg lub więcej kofeiny dziennie (taka dawka odpowiada dwom lub więcej filiżankom mocnej kawy), były narażone na aż dwukrotnie wyższe ryzyko poronienia od pań, które przez cały okres ciąży w ogóle nie spożywały kofeiny. Przyjmowanie mniejszych niż 200 mg ilości tej substancji zwiększały to ryzyko o około 40 proc.

Okazało się przy tym, że zagrożenie jest związane z działaniem samej kofeiny, ponieważ takie same efekty obserwowano dla kawy, herbaty, wody sodowej z dodatkiem kofeiny czy gorącej czekolady.

Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, ale jego organizm nie jest jeszcze na tyle rozwinięty, by móc ją metabolizować. Kofeina może więc negatywnie wpływać na rozwój dziecka.

Autorzy pracy radzą przyszłym mamom, żeby w miarę możliwości zrezygnowały na czas ciąży ze spożywania napojów kofeinowych lub ograniczyły się do małej filiżanki dziennie. Podobnie wypowiedzieli się amerykańscy i brytyjscy lekarze cytowani na łamach „The Times” – ich zdaniem nawet niewielka ilość kofeiny zwiększa ryzyko poronienia, zwłaszcza we wczesnym okresie ciąży, dlatego ciężarne powinny wystrzegać się substancji, które ją zawierają.

Na odzyskanie energii specjaliści proponują ciężarnym spacer, jogę, suszone owoce i orzechy.

(Źródło: Gazeta Wyborcza)

4.8/5 - (290 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH