Kapsaicyna chroni wątrobę

Kapsaicyna, związek zawarty w papryczkach chili, zapobiega powstaniu i postępom uszkodzenia wątroby.

Najnowsze badania potwierdziły antyzwłóknieniowy potencjał kapsaicyny. W modelu mysim alkaloid ten zmniejszał aktywację komórek Ito (aktywowana komórka Ito wytwarza kolagen, co prowadzi do włóknienia miąższu wątroby).

Podczas eksperymentu naukowcy podzielili myszy na dwie grupy. Kapsaicynę podawali im razem z pokarmem. Pierwszej grupie – po trzech dniach ligacji dróg żółciowych (ang. bile duct ligation, BDL), gdzie zaczopowanie przewodu żółciowego wspólnego prowadzi do akumulacji żółci i włóknienia miąższu wątroby. Drugiej grupie gryzoni – przed i w trakcie przewlekłego podawania czterochlorku węgla (CCl4), jednej z najsilniejszych hepatotoksyn.

Okazało się, że u zwierząt z grupy BDL kapsaicyna zmniejszała uszkodzenie wątroby i hamowała dalsze jego postępy, a w grupie CCl4 działała dwojako. Zaaplikowana odpowiednio wcześnie nie dopuszczała do uszkodzenia wątroby, ale jeśli podano ją, gdy zwłóknienie już występowało, nie była w stanie go zmniejszyć.

(Źródło: kopalniawiedzy.pl)

4.5/5 - (183 votes)

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH