Kiedy dziecko kończy 1. rok życia, zaczyna równocześnie samodzielnie poznawać świat. Dzieje się to m.in. za pomocą zmysłu smaku. Wydaje się, że odpowiednia dieta jest w związku z tym wyjątkowo ważna. Jak powinna wyglądać, by wspierała prawidłowy rozwój i potrzeby małego organizmu dziecka?
Z badań wynika, że aż 88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje w codziennym jadłospisie zbyt mało warzyw. Co więcej, w tej grupie wiekowej aż 83% dzieci otrzymuje posiłki dosalane, a 75% spożywa nadmierną ilość cukru. Prawidłowe żywienie w pierwszych latach życia dziecka ma ogromne znaczenie dla jego prawidłowego rozwoju. Wpływa również na kształtujące się w tym czasie nawyki żywieniowe. Komponując codzienną dietę małego dziecka, warto zdać się na wiedzę i wskazówki ekspertów. Dzięki temu junior otrzyma odpowiednią ilość składników ważnych dla kształtowania się młodego organizmu.
Mariola Darzycka, ekspert bebiklub.pl:
Pierwsze lata życia malucha to dla niego bardzo intensywny okres. Roczne dziecko każdego dnia zdobywa wiele nowych umiejętności – uczy się chodzić, mówić czy chwytać przedmioty. Zabawa i poznawanie świata to dla niego prawdziwa przyjemność! To dlatego jego organizm potrzebuje nawet do 6 razy więcej pewnych składników odżywczych niż dorosły – np. 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia oraz żelaza (na kilogram masy ciała).
W jakich proporcjach w diecie dziecka po 1. roku życia powinny znajdować się produkty zbożowe, mięsne, warzywa i owoce, a także ryby?
Mariola Darzycka, ekspert bebiklub.pl:
W układaniu diety małego dziecka pomocny może okazać się opracowany przez ekspertów Instytutu Matki i Dziecka Modelowy talerz żywieniowy, który przedstawia udział grup produktów w diecie, pokazanych w ilościach porcji w menu dziecka po 1. roku życia.
Maluch powinien otrzymywać 4-5 posiłków dziennie. Trzy podstawowe: śniadanie, obiad i kolacja oraz 1-2 uzupełniające: drugie śniadanie oraz podwieczorek. Między każdym posiłkiem powinna być przerwa około 3-4 godzin. Pamiętajmy, że dziecko, które ukończyło 1. rok życia, to nie mały dorosły. Wciąż intensywnie się rozwija i nadal ma szczególne potrzeby żywieniowe – o wiele większe niż mama czy tata. Właśnie dlatego jego dieta powinna być urozmaicona i uwzględniać produkty z różnych grup żywności w odpowiednich ilościach:
- 4-5 porcji produktów białkowych:
- 3 porcje produktów mlecznych (1 porcja to np.: 1 plasterek żółtego sera), w tym 1 porcja mleka modyfikowanego,
- 1-2 porcje mięsa, drobiu, ryb lub jaj (1 porcja to np.: ½ piersi z kurczaka),
- 5 porcji produktów zbożowych (1 porcja to np.: 2-3 łyżki gotowanej kaszy gryczanej),
- 5 porcji warzyw (1 porcja to np.: 5 fasolek szparagowych),
- 4 porcje owoców (1 porcja to np.: ½ banana),
- 1-2 porcje tłuszczów (1 porcja to np.: 1 łyżeczka masła).
Należy unikać wprowadzania do diety rocznego dziecka posiłków z menu „dorosłych”. Często są one dosalane, zbyt tłuste lub zawierają wysoko przetworzone produkty.
Jak ważne w tym okresie jest nawadnianie dziecka? Jak je właściwie zapewnić?
Mariola Darzycka, ekspert bebiklub.pl:
Zapotrzebowanie dziecka po 1. roku życia na płyny wynosi około 1300 ml na dobę – pamiętajmy jednak, że ilość płynów uwarunkowana jest indywidulanymi potrzebami juniora. Według ekspertów to woda najlepiej zaspokaja pragnienie. Dla dziecka w tym wieku zaleca się źródlane oraz mineralne wody niskosodowe i nisko mineralizowane. Równie ważnym płynem jest mleko, w tym mleko modyfikowane, oraz przetwory mleczne, a także niesłodzone soki owocowe i warzywne. Podawanie juniorowi słodkich napojów gazowanych nie jest dobrym pomysłem.
Dziecko po 1. roku życia nadal ząbkuje i wciąż rozwijają się jego kości. Jak ważne w tym czasie są produkty mleczne? Czy i jak często w jego diecie powinny pojawić się: jogurty, kefiry czy sery białe, by wspierać procesy rozwojowe?
Mariola Darzycka, ekspert bebiklub.pl:
Jak najbardziej. Eksperci zalecają, aby w codziennej diecie dziecka po 1. roku życia pojawiły się 2 porcje mleka (w tym mleka modyfikowanego) i 1 porcja produktów mlecznych, takich jak jogurty naturalne, serki twarogowe, sery żółte czy kefiry . To te produkty są źródłem białka i wapnia – składnika niezbędnego do budowy kości i zębów.
Roczne dziecko zna już smak różnych posiłków, jednak mleko i produkty mleczne nadal powinny być obecne w jego diecie. Jakiego rodzaju produkty powinny to być, by w pełni zaspokajały potrzeby dziecka?
Mariola Darzycka, ekspert bebiklub.pl:
Roczne dziecko ma za sobą etap rozszerzania diety. Chociaż spożywa już coraz więcej różnorodnych pokarmów, w dalszym ciągu ważnym elementem jego menu powinno być mleko, w tym mleko modyfikowane, i produkty mleczne.
Rodzice często nie pamiętają o tym, ponieważ myślą, że ich dziecko już wyrosło z picia mleka lub podają mu mleko krowie, nieodpowiednie na tym etapie rozwoju. Odpowiednie dla juniora będzie mleko modyfikowane dopasowane do jego potrzeb. Przykładem jest Bebiko Junior 3 NutriFlor+, które pomaga uzupełnić codzienną dietę juniora w składniki ważne dla jego prawidłowego rozwoju, w tym np. 70% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo, 80% zalecanej dziennej dawki suplementacji witaminy D i 90% zalecanego dziennego zapotrzebowania na jod.
Rodzice często podają dziecku wiele przekąsek miedzy posiłkami. Czy to jest właściwe postępowanie?
Mariola Darzycka, ekspert bebiklub.pl:
Niestety polskie dzieci często są przekarmiane. Z badań wynika, że tylko ok. 15% dzieci po 1. roku życia nie jest dokarmianych między posiłkami, a co dziesiąte dostaje 10 lub więcej posiłków w ciągu dnia! Są to poważne błędy, które w przyszłości mogą prowadzić zarówno do zaburzeń masy ciała, jak i powikłań z tym związanych. Przekarmiając małe dzieci i podając im posiłki niedopasowane do wieku, rodzice przyczyniają się m.in. do narastania problemu otyłości.
Czy dziecko w tym wieku może jeść potrawy mocno przyprawione; mam tu na myśli naturalne przyprawy, tj. pieprz, papryka, imbir, zioła itp.?
Mariola Darzycka, ekspert bebiklub.pl:
Przyprawy – te w postaci świeżej oraz suszonej – można dodawać do posiłków rocznego dziecka. Myśląc o przyprawach, mam na myśli zioła, takie jak: koper, kminek, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, pieprz, estragon czy tymianek. Nie powinny być one jednak dodawane do posiłków dla małego dziecka w nadmiernych ilościach.
Warto pamiętać, że dieta dziecka po 1. roku życia powinna cały czas znacząco różnić się od jadłospisu mamy czy taty. Kształtujący się organizm dziecka wciąż się rozwija, a jednocześnie jest bardzo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym spożywanej żywności. Dieta dorosłych może być dla niego ciężkostrawna.
Ważne informacje
Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
informacja: Biuro Prasowe NUTRICIA