Brokuły zapobiegają bolesnemu zwyrodnieniu stawów oraz pomagają je leczyć – przekonują naukowcy z University of East Anglia na łamach „Arthritis & Rheumatism”.
Dobroczynne właściwości brokułów znane były już wcześniej. Dotyczą one zapobiegania nowotworom oraz zabezpieczania skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym. Takie działanie ma obficie występujący w brokułach sulforafan. Z najnowszych ustaleń brytyjskich badaczy wynika, że substancja ta zapobiega także zwyrodnieniu stawów oraz spowalnia rozwój tej choroby.
Naukowcy z University of East Anglia zakończyli już badania laboratoryjne nad właściwościami brokułów, które były sprawdzane na myszach. Obecnie rozpoczynają eksperymenty z udziałem ludzi.
Już na tym etapie swoich badań naukowcy przekonują, że dieta zawierająca brokuły może sprzyjać zablokowaniu kluczowego enzymu, który powoduje uszkodzenia chrząstki i wpływa na rozwój zwyrodnienia stawów. Terapeutyczna dawka to może być zaledwie 100 g brokułów spożywanych codziennie.
Projekt badawczy potrwa trzy lata, a jego rozstrzygnięcia będą kluczowe, jako że coraz więcej społeczeństw się starzeje, a zwyrodnieniowe zapalenie stawów to jedna z chorób związanych z wiekiem.
Badacze stwierdzili, że w modelach laboratoryjnych destrukcji chrząstki zapobiega też występujący w czosnku disiarczek diallilu, dlatego zamierzają go uwzględnić w swoich eksperymentach.
(Źródło: zdrowie.dziennik.pl, kopalniawiedzy.pl)