Unia zakaże dosładzania soków

Komisja Europejska chce wprowadzić zakaz dodawania cukru do soków owocowych. Taki zapis zaproponowano w nowelizacji unijnej dyrektywy o sokach z 2001 r. Ma to być element polityki promocji zdrowej, zrównoważonej diety.
Obecnie producentom wolno dosypywać cukru do soków, i to całkiem sporo: 15 dag na każdy litr. Jeszcze więcej, bo nawet 20 procent wagi, można dodawać cukru do owocowych nektarów. Jak podaje PAP, Komisja Europejska chce pozostawić możliwość dosładzania nektarów cukrem albo miodem, pod warunkiem, że będzie to jasno napisane na opakowaniu. Natomiast w przypadku soków cukru dosypywać nie byłoby można w ogóle.
Dodatkowo, proponowana nowelizacja dyrektywy czyni wyraźne rozróżnienie między owocowymi sokami 100-procentowymi a sokami na bazie koncentratu.
KE nie spodziewa się, by jej propozycja natrafiła na opór w Parlamencie Europejskim i w Radzie UE, gdzie są reprezentowane rządy państw członkowskich.
Soki owocowe stanowią 10 procent konsumowanych w UE napojów bezalkoholowych, przy czym 88 procent z nich stanowią soki produkowane na bazie koncentratu.

4.5/5 - (270 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH