Tłuszcze trans mogą zniknąć z diety mieszkańców USA, ponieważ Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) rozpoczęła działania, które mogą zakończyć się zakazem stosowania tego rodzaju tłuszczów w produktach spożywczych.
FDA poinformowała właśnie, że podjęła kroki w celu usunięcia tłuszczów trans z listy dodatków „generalnie uznawanych za bezpieczne”. Jeśli tłuszcze trans z niej znikną, to przemysł spożywczy będzie musiał zaprzestać ich wykorzystywania.
Dieta bogata w tłuszcze trans jest uważana przez specjalistów za ogromne zagrożenie dla zdrowia. Znacznie zwiększa bowiem ryzyko chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (CDC) uważa, że w USA z powodu nadmiernego spożycia tłuszczów trans dochodzi do 20 tys. zawałów rocznie, a 7 tys. osób umiera na choroby serca. Mimo kolejnych regulacji ograniczających udział tłuszczów trans w pożywieniu, wciąż są one szeroko stosowane. Znajdziemy je m.in. w ciastkach, ciastach mrożonych czy utwardzanych tłuszczach roślinnych.
Tłuszcze trans należą do tłuszczów nienasyconych i występują naturalnie w tłuszczach zwierzęcych, gdzie izomery trans stanowią kilka procent wszystkich tłuszczów. W znacznie większych ilościach powstają w półsyntetycznych tłuszczach, takich jak margaryna czy masło roślinne, otrzymywanych w wyniku częściowego uwodornienia tłuszczów naturalnych. Uwodornienie powoduje zmianę kształtu cząsteczki, co z kolei mocno wpływa na metabolizm tłuszczów.
(Źródło: kopalniawiedzy.pl)