Szkodliwe tłuszcze zwierzęce

W trakcie zeszłotygodniowego spotkania prasowego, eksperci przekonywali, że podstawą profilaktyki chorób serca jest zamiana w codziennej diecie tłuszczy zwierzęcych na roślinne.

Prof. Wiktor Szostak, specjalista w zakresie chorób wewnętrznych i dietetyki z Instytutu Żywności i Żywienia przypomniał, że dzięki rozprzestrzenieniu się nowych nawyków żywieniowych, w latach 1991-2008 w Polsce zmniejszyła się umieralność z powodu chorób sercowo-naczyniowych aż o 42 proc. Niepokojącym jest jednak, że w ostatnich latach ten szybki spadek zaczął wyhamowywać. Wyniki przeprowadzonego ostatnio Ogólnopolskiego Badania Rozpowszechnionych Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia (NATPOL 2011) pokazują, że ponad 61 proc. dorosłych Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu we krwi, który jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia.

Należy więc cały czas pracować nad swoimi nawykami żywieniowymi. Pamiętać o spożywaniu pokarmów z dużą ilością pozytywnych dla naszych organizmów kwasów omega-3. Prof. Mamcarz tłumaczył np., że w związku z mała ilością spożywanych przez Polaków ryb, zamiast tak ostatnio popularnej oliwy z oliwek, Polacy powinni częściej dodawać do swoich posiłków olej rzepakowy.

Juz 2-3 łyżki oleju rzepakowego dziennie zaspokajają nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas alfa-linolenowy (z grupy omega-3). W naszym organizmie zamienia się on – w pewnym odsetku – w długołańcuchowe kwasy omega-3 (DHA i EPA), których dobrym źródłem są właśnie ryby morskie. Nie jest to proces bardzo intensywny, dlatego konieczna jest regularna konsumpcja produktów zawierających kwas alfa-linolenowy.

Eksperci podkreślali, że zastąpienie tłuszczy zwierzęcych roślinnymi, nie jest jedynym koniecznym krokiem w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Należy również omijać tzw. tłuszczów trans, które mają bardzo szkodliwy wpływ na układ krążenia. Ich głównym źródłem są utwardzane tłuszcze roślinne wszechobecne w przemyśle spożywczym – używa się ich np. przy produkcji słodyczy i chipsów oraz w fast-foodach.

Spotkanie odbyło się w ramach kampanii edukacyjnej „Pokochaj olej rzepakowy”, współfinansowanej przez Komisję Europejską, rząd RP, Agencję Rynku Rolnego oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.

4.8/5 - (37 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH