Naukowcy z Purdue University opublikowali wyniki badań, w których wykazali, że dodanie do sałatki odpowiednio dobranego sosu pozytywnie wpływa na jej właściwości prozdrowotne.
Dressing powinien być na bazie tłuszczów jednonienasyconych, czyli np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Jego obecność umożliwia nam przyswojenie z warzyw i owoców większej ilości karotenoidów (czyli naturalnych przeciwutleniaczy i źródeł witaminy A). Pomniejszają one ryzyko powstawania raka, chorób układu krążenia czy zwyrodnienia tkanki żółtej.
Główny autor badania – Mario Ferruzzi tłumaczy, że: „jeżeli chcesz lepiej skorzystać z właściwości owoców i warzyw, powinieneś łączyć je we właściwy sposób z sosem na bazie tłuszczu. Przyrządzanie sałatki z beztłuszczowym sosem to redukcja kalorii, ale również utrata niektórych korzyści, które zapewnia spożycie warzyw”.
W trakcie badań, naukowcy testowali wchłanianie przez ludzi substancji odżywczych i witamin z sałatek z dressingami na bazie: masła (tłuszcze nasycone), oleju rzepakowego (tłuszcze jednonienasycone) oraz oleju sojowego (tłuszcze wielonienasycone). Sosy były również różnicowane pod względem ilości zastosowanego tłuszczu – 3 g, 8 g, 20 g.
Najlepszy okazał się być dressing na bazie oleju rzepakowego. Już przy trzech gramach pomagał przyswoić tyle substancji zdrowotnych, co inne tłuszcze przy większej ich ilości.
(Źródło PAP)