Menu dla diabetyka w polskich restauracjach.

W ramach akcji „Menu dla diabetyka” od listopada tego roku wybrane restauracje i kawiarnie wprowadzą do swoich kart dania dedykowane diabetykom.

Przepisy na te potrawy zostały zebrane i przeliczone przez dietetyków i ocenione przez edukatorów diabetologicznych. Ponadto w pięciu miastach w Polsce odbyły się specjalne szkolenia dla personelu lokali gastronomicznych, podczas których ich pracownicy dowiedzieli się, jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe dań.

Dzięki temu w lokalach oznaczonych logo „Menu dla diabetyka” będzie można zjeść wyśmienite dania zgodne z zasadami diety cukrzycowej.

Do akcji włączyły się restauracje z Warszawy (Słony, Cafe Kulturalna, Kawiarnia Odolany i Mili Moi), Łodzi (Lokal), Poznania (Restauracja Madagaskar), Krakowa (Studio Qulinarne) i Krapkowic (Restauracja Pizzeria Maraton). Mapę lokali, które przyłączyły się do akcji można znaleźć na stronie www.menudiabetyka.pl/restauracje.

Książka kulinarna „Menu dla diabetyka” została już wydana. Zawiera przepisy na dania zgodne z dietą cukrzycową, które zostały wybrane i przeliczone przez dietetyków akcji „Menu dla diabetyka”.

4.6/5 - (21 votes)

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH