Ketchup czy pomidory?

Naukowcy raz po raz rozpisują się nad prozdrowotnymi właściwościami pomidorów. Ostatnio prof. Mark Birch-Machin z uniwersytetu w Newcastle odkrył, że dzięki dużym ilościom zawartego w pomidorach likopenu, pomagają one skórze zachować młody wygląd i chronią ją przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.

Badania brytyjskich naukowców wykazały, że skóra kobiet regularnie spożywających produkty bogate w likopen wygląda dużo młodziej niż u innych osób. W testach uczestniczyło 20 kobiet w wieku od 21 do 47 lat. Dziesięć z nich przez 12 tygodni codziennie jadło po 55 gramów pasty pomidorowej z dodatkiem oliwy z oliwek, a pozostałe samą oliwę.

Skóra kobiet z pierwszej grupy radziła sobie dużo lepiej. Była mniej zaczerwieniona, nie reagowała też negatywnie na działanie promieni słonecznych. Korzyści oszacowano na 33 proc., co oznacza, że kobiety spożywające pastę pomidorową mogły się obyć bez kremów przeciwsłonecznych.

Likopen to związek chemiczny zaliczany do karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. Likopen w dużych ilościach obecny jest przede wszystkim w pomidorach, ale także w owocach dzikiej róży, arbuzach, papai i czerwonych grapefruitach. Oczywiście w naszym klimacie najłatwiej dostępne są pomidory. Co ciekawe zawarty w nich likopen jest dużo łatwiej przyswajalny po poddaniu pomidorów obróbce termicznej. Dlatego lepsze właściwości prozdrowotne jesteśmy w stanie uzyskać po spożyciu zupy, soku pomidorowego, przecieru lub ketchupu – i to najlepiej wyprodukowanego z koncentratu pomidorowego.

5/5 - (218 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH