Kombinacja składników odżywczych zawartych w keczupie pomidorowym ma działanie prozdrowotne i może zapobiegać powstawaniu oraz rozwojowi chorób serca – uważają naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht.
Przeprowadzone badania wykazały, że połączenie znajdującego się w pomidorach i keczupie likopenu oraz witamin C i E powoduje zwiększone właściwości ochronne w porównaniu z indywidualnym działaniem tych przeciwutleniaczy.
Jak wyjaśnia dr Merel Hazewindus z Uniwersytetu w Maastricht: – Wiadomo, że pojedyncze składniki, takie jak likopen, witamina C i E, chronią przed rozwojem choroby serca. Chcieliśmy się jednak dowiedzieć, jaki efekt ochronny będzie miało połączenie tych składników w pomidorach, a jaki w keczupie.
Od dawna nie jest tajemnicą, że jedzenie pomidorów pomaga zachować zdrowie i ogranicza ryzyko chorób serca. Efekt prozdrowotny przypisuje się wielu składnikom tych warzyw, a szczególnie likopenowi. Jednak przyswajalność i biologiczna aktywność tej substancji są większe, gdy pomidory podda się obróbce termicznej. Taki proces towarzyszy właśnie produkcji keczupu.
Aby udowodnić swoje przypuszczenia, naukowcy przeprowadzili serię eksperymentów. Badani zjadali posiłki z keczupem oraz bez jego dodatku. U osób, które jadły ketchup, efekt ochronny przed chorobami serca był bardziej widoczny – wykazano spadek poziomu markerów stanu zapalnego we krwi.
(Źródło: zdrowie.wieszjak.pl)