Keczup zapobiega chorobom serca

Kombinacja składników odżywczych zawartych w keczupie pomidorowym ma działanie prozdrowotne i może zapobiegać powstawaniu oraz rozwojowi chorób serca – uważają naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht.

Przeprowadzone badania wykazały, że połączenie znajdującego się w pomidorach i keczupie likopenu oraz witamin C i E powoduje zwiększone właściwości ochronne w porównaniu z indywidualnym działaniem tych przeciwutleniaczy.

Jak wyjaśnia dr Merel Hazewindus z Uniwersytetu w Maastricht: – Wiadomo, że pojedyncze składniki, takie jak likopen, witamina C i E, chronią przed rozwojem choroby serca. Chcieliśmy się jednak dowiedzieć, jaki efekt ochronny będzie miało połączenie tych składników w pomidorach, a jaki w keczupie.

Od dawna nie jest tajemnicą, że jedzenie pomidorów pomaga zachować zdrowie i ogranicza ryzyko chorób serca. Efekt prozdrowotny przypisuje się wielu składnikom tych warzyw, a szczególnie likopenowi. Jednak przyswajalność i biologiczna aktywność tej substancji są większe, gdy pomidory podda się obróbce termicznej. Taki proces towarzyszy właśnie produkcji keczupu.

Aby udowodnić swoje przypuszczenia, naukowcy przeprowadzili serię eksperymentów. Badani zjadali posiłki z keczupem oraz bez jego dodatku. U osób, które jadły ketchup, efekt ochronny przed chorobami serca był bardziej widoczny – wykazano spadek poziomu markerów stanu zapalnego we krwi.

(Źródło: zdrowie.wieszjak.pl)

4.7/5 - (27 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH