Jaka ryba na święta? Wybierz ekologicznie

Wybierając rybę na świąteczny stół, warto kierować się kryteriami ekologicznymi. Od tego, czy będziemy wybierać ekologicznie zależy bowiem przetrwanie ryb i owoców morza na całym świecie.

Potrzebne wskazówki znajdziemy w poradniku „Jaka ryba na obiad?”, organizacji ekologicznej WWF. Ekolodzy radzą, aby szukać w sklepach ryb z certyfikatem MSC.

– Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że wiele gatunków ryb i owoców morza jest zagrożonych wyginięciem – mówi Piotr Prędki z WWF Polska. – Jak podaje FAO aż 87 proc. światowych łowisk jest w pełni bądź nadmiernie eksploatowanych. Wpływ na to, które gatunki przetrwają, ma każdy z nas (…). Rybacy nie będą łowić tych gatunków, których nie będziemy kupować – dodaje.

WWF zachęca do wybierania ryb i owoców morza, które oznaczone zostały światłem zielonym lub posiadają certyfikat MSC na opakowaniu, przyznawany przez niezależnych audytorów. Wybierając ryby z tym certyfikatem mamy pewność, że zostały pozyskane w sposób przyjazny dla środowiska. W polskich sklepach znajdziemy śledzie, makrele, sardynki, łososia i mintaja z tym certyfikatem.

Spożywanie ryb i owoców morza z żółtym światłem powinniśmy ograniczyć, ponieważ ich połowy lub hodowla szkodzą środowisku. WWF wzywa także do rezygnacji z zakupu gatunków oznaczonych światłem czerwonym – to właśnie im, na skutek nadmiernych połowów, grozi wyginięcie. Nie kupując ich, damy im czas, aby odrodziły się i na nowo zagościły na naszych talerzach.

W czwartej edycji poradnika na czerwonym świetle pozostają: węgorz europejski, halibut atlantycki, karmazyn, łosoś atlantycki, sola i tuńczyk błękitnopłetwy. W tym roku do listy zagrożonych gatunków dołączyła dorada, langustynki, limanda żółtopłetwa i miruna, a także sieja i sielawa.

Światło żółte ma śledź oraz flądra. – Trafia ona do sieci przez przypadek podczas połowów innych gatunków takich jak dorsz. Z powodu nielegalnych połowów, na żółtą listę trafiła również makrela – tłumaczy Piotr Prędki.

Wśród ryb i owoców morza z kolorem zielonym, czyli takich, które możemy wybierać, są czarniak, dorsz bałtycki ze stada wschodniego, karp, łosoś pacyficzny, omułek jadalny, ostrygi, plamiak i szprot. Pamiętajmy jednak, że poza tymi gatunkami możemy śmiało sięgać po wszystkie produkty rybne z niebieskim certyfikatem MSC na opakowaniu.

(Źródło: www.wwfpl.panda.org)

4.3/5 - (100 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH